Dva pracovníci pošty v Břeclavi vykradli zásilky za čtvrt milionu

Břeclav - Česká pošta odhalila ve čtvrtek v Břeclavi další velké vykrádání poštovních zásilek. Po několikaměsíčním tajném vyšetřování ztracených doporučených dopisů odhalila dva pracovníky třídírny listin, kde se zpracovávají zásilky směřující do Slovenska a Rakouska. Dvojice si krádežemi přišla na čtvrt milionu korun. Zásilky obsahovaly v rozporu s poštovními pravidly velké finanční obnosy. Dvojice pachatelů se k činu na místě přiznala. V pondělí se chystá pošta případ předat policii.

Pošta obdržela v dubnu několik reklamací na doporučené dopisy směřující na Slovensko. „Většina byla vypsána na vysoké částky v řádech desetitisíců korun. Přitom poštovní pravidla zakazují posílání takových částek v tomto typu zásilky. Při reklamaci tak mají postižení nárok pouze na náhradu ve výši 950 korun,“ řekl mluvčí pošty Ivo Mravinac. Pachatelé se zřejmě specializovali na zásilky, ve kterých Slováci pracující v Česku posílali domů výplaty.

Detektivové pošty začali prověřovat všechny doporučené zásilky směřující na Slovensko. Za místo, kde dochází k nezákonné manipulaci, si nakonec vytypovali břeclavskou poštu číslo 120, odkud se zásilky distribuují na Slovensko a do Rakouska. „Potřebovali jsme ale důkaz, který by pachatele usvědčil. Protože nemáme právo zásilky otevírat, poslali jsme na Slovensko asi dvě desítky kontrolních dopisů, které jsme pečlivě monitorovali. V momentu, kdy měly opustit třídírnu, jsme objekt uzavřeli a provedli kontrolu. Šest kontrolních zásilek bylo vykradených,“ dodal Mravinac.

Pošta vyplatí na reklamaci náhradu 950 korun

Určit škodu u zásilek je podle mluvčího pošty těžké. Jeden z pachatelů se přiznal, že vykrádáním dopisů se obohatil o 58.000, druhý pak o částku 160.000 korun. „Pošta vyplatí na reklamaci náhradu 950 korun, takže finanční újma bude mnohem menší než škoda způsobená poškozením dobrého jména společnosti,“ řekl Mravinac. Zda bude pošta po svých bývalých zaměstnancích požadovat odškodné, zatím podle mluvčího nelze předjímat. To bude podle něj záležet na rozhodnutí nového vedení pošty.

Podle mluvčího pošty jsou současné kontrolní mechanismy společnosti dostatečné: „Vykraden byl jen zlomek zásilek, každý rok jich pošta odbaví téměř jednu miliardu. Po odhalení tohoto případu jsme kontrolní mechanismy ještě zpřísnili a nejnovější odhalení je důkazem, že pokud k podobnému selhání jedince dojde, dokážeme jej odhalit.“

Česká pošta
Zdroj: ČT24