Úsek R6 mezi Pavlovem a Prahou má být letos kompletně dokončen

Jeneč (u Prahy) - Obcemi Hostivice, Jeneč a Pavlov by už mělo přestat projíždět desetitisíce aut denně. Doprava by se tak měla z obcí na trase mezi Pavlovem a metropolí nejpozději do tří měsíců přesunout na rychlostní silnici. Ředitelství silnic a dálnic pokročilo se stavbou zhruba desetikilometrového úseku rychlostní silnice R6 od pražského okruhu do Pavlova na Kladensku a předpokládá, že ho v prosinci zcela dokončí. Dnes to řekla mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

Stavba začala v roce 2005 a vyžádá si téměř tři miliardy korun. Podle původních plánů měla skončit až roce 2010, kvůli kritické dopravní situaci v obcích v okolí stavby se ale práce uspíšily. Ředitelství silnic a dálnic plánovalo, že do konce roku zprovozní dva pruhy z Prahy do Jenče a dál čtyři. Podle posledních informací má být ale stavba již v prosinci dokončena kompletně. „Původně se myslelo, že se to nezvládne, ale nakonec se to stihne v plném profilu,“ uvedla Vápeníková.

Více klidu by v budoucnu měli mít i lidé na trase Unhošť - Jeneč. Kraj dnes totiž začal se stavbou silničního přivaděče, který k R6 napojí jenečskou průmyslovou zónu. „Stavba je významná ze strategického hlediska, protože pomůže odklonit dopravu od Unhoště k dálnici,“ řekl mluvčí hejtmanství Martin Kupka. Náklady byly vyčísleny na 175 milionů korun, přičemž více než 100 milionů je od Evropské unie. Stavba přivaděče má být dokončena v příštím roce.

Vydáno pod