Bezpečnostní opatření při návštěvě amerického prezidenta

Praha - Návštěva amerického prezidenta G. W. Bushe v Praze si vyžádá mimořádná bezpečnostní opatření. Ochrana "nejmocnějšího muže planety" se připravuje dlouho dopředu a probírají se všechna možná rizika, možnosti a trasy cest. Jak taková opatření vypadají, může Česká televize přiblížit díky informacím, které získala při návštěvě B. Clintona v Praze počátkem roku 1994. Členové publicisatické redakce ČT o bezpečnostních opatřeních natočili reportáž. Jaká jsou základní fakta ochrany prezidenta?

Atentátu se nedá zabránit, zejména když je útočník ochoten obětovat svůj život. Jediné co může ochranka udělat je snížit rizika na minimum a při případném ohrožení ochránit prezidenta a eliminovat útočníka i za cenu ztráty vlastního života.

Návštěva prezidenta USA se zajišťuje týdny dopředu, komunikace probíhá mezi americkou ochrankou a českým Útvarem pro ochranu ústavních činitelů. Spolupráce probíhá mezi policií, tajnými službami, hasiči, záchrannou službou, ale i hromadnou dopravou a dalšími organizacemi. Pro kontrolu se také využívají vrtulníky a kamerové systémy.

Není jasné, zda informace získané před třinácti lety, jsou stále aktuální, ale tehdy ochrana fungovala tak, že americká ochranka a její kolegové v ČR tvořili dvojice v rámci stejné služby. Za bezpečí odpovídá hostitelská země, ale hlavní slovo má při opatřeních týkajících se amerického prezidenta jeho vlastní ochranka.

Každé místo, kde se prezident může vyskytnout má svůj koeficient nebezpečnosti, podle kterého se plánují následná opatření. Cesta prezidentské kolony je hermeticky uzavřená v obou směrech, aby se mohla auta v případě nebezpečí kdykoliv otočit. Prezidenta při cestě v koloně doprovází nejen ochranka, ale i ostřelovači.

Nejvíce práce má ochranka samozřejmě při neformálních akcích, ať již se jedná o procházku ve městě nebo posezení v baru. Plánované trasy se samozřejmě tají do poslední chvíle a finální verze procházky vede dokonale zmapovanou cestou. Pokud má americký prezident projev na veřejném místě, staví se dnes před něj neprůstřelné sklo.

Samotný princip ochrany je jednoduchý: chráněná osoba se z musí dostat z potíží. Pro ochranu jsou povoleny jakékoliv prostředky, v případě ohrožení prezidenta je dovoleno vše, i za cenu újmy civilistů.

Ochrana v podobě tzv. vejce se používá ve volném prostoru. Vejce tvoří 5 – 6 osob, další člověk má na starosti pouze prezidenta. Vajíčko pracuje v hodinovém systému – každý člen má určitý zorný úhel podle hodinového ciferníku, který neustále sleduje. Pokud dojde k ohrožení, nikdo z vajíčka si nevšímá útočníka, ale ochraňuje prezidenta. Samozřejmě, že pokud nastane útok z bezprostředního okolí, zasahují i lidé z vajíčka, ale jinak se o případného útočníka postará ochranka, případně ostřelovač. Vajíčkový systém se dá stupňovat, podle koeficientu nebezpečnosti. Vajíček tak může být více. Další zajímavé informace jsou v patnáctiminutovém dokumentu z někdejšího publicistického pořadu Stíny (ČT). Ten ukazuje, jaká opatření se kvůli prezidentovi Clintonovi v roce 1994 při jeho návštěvě Prahy chystaly a které problémy se během jeho pobytu u nás vyskytly.

Vydáno pod