Policie hledá mladíka podezřelého z pokusu o vraždu

Olomouc - Mladíka podezřelého z pokusu o vraždu výběrčího dluhů společnosti Provident Financial hledá policie. Znovu totiž nepřišel k soudu, kam se odvolal po vynesení čtyřletého trestu u ostravského krajského soudu. Proto mu hrozí, že skončí ve vazbě. "Policie se jej dnes snažila několikrát zastihnout, ale bez úspěchu. Už naposledy se nedostavil bez omluvy, veřejnému zasedání se vyhýbá. Jednání jsme museli odročit na neurčito," stěžuje si mluvčí olomouckého vrchního soudu Petr Angyalossy.

Výběrčího se mladík, kterému bylo v době útoku 15 let, pokusil zavraždit společně s Tomášem Šmondrkem a Vladimírou Kramarzovou v listopadu 2006. Jednadvacetiletý Šmondrk je za tento čin již pravomocně odsouzen na 13 let, Kramarzová si ve vězení již odpykává dvanáctiletý trest.

Pracovník společnosti Provident Financial chtěl ve Studénce vybrat dluh od Kramarzové. Trojice útok dopředu naplánovala. Mladá žena výběrčího pozvala k sobě do bytu, kde už čekali její komplicové. Paličku na maso měl původně mladší z nich, k útoku se ale neodhodlal. Iniciativu proto převzal starší Šmondrk, který jej udeřil paličkou do hlavy. Poškozený upadl krátce do bezvědomí, poté se však probral a začal se dalšímu útoku bránit. Nakonec se mu podařilo dostat z bytu a přivolat pomoc sousedů, kteří mu poskytli útočiště.

Mladík se u odvolacího soudu domáhá zproštění nebo překvalifikování jeho činu na podílnictví či krádež. Ve svém odvolání namítal, že sám dobrovolně upustil od původního záměru poškozeného napadnout. Tvrdí, že se útoku osobně neúčastnil a byl mu pouze přítomen.