Nejvyšší soud zastavil kárné řízení s předsedkyní Ivou Brožovou

Brno - Senát Nejvyššího soudu zastavil kárné řízení s předsedkyní soudu Ivou Brožovou. Žalobu podal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) kvůli údajným nesrovnalostem a chybám v hospodaření soudu. Případ je v české justici výjimečný, soudci totiž vlastně rozhodovali o své nadřízené.

Soudci zdůvodnili zastavení řízení tím, že ministr není oprávněn podat kárnou žalobu na vedení Nejvyššího soudu v souvislosti s výkonem státní správy. Mohl by to prý udělat jen v případě porušení povinností spojených s výkonem vlastní soudcovské činnosti. 

Kárné řízení s Brožovou tak pravomocně skončilo. Vrchní soud v Olomouci, který rozhodoval v první instanci, původně ministrovu žalobu přijal a věcně projednal, avšak Brožovou kárného obvinění zprostil. 

Pospíšilovi se nelíbilo, že Brožová před ministerstvem zatajila pokuty za administrativní chyby v hospodaření soudu. Při kontrole v roce 2005 je objevil finanční úřad. Soud totiž pozdě odevzdal závěrečné vyhodnocení stavební investice za 20 milionů korun z let 2003 a 2004. Úřad nařídil vrácení investovaných peněz a vyměřil penále ve stejné výši, celkově tedy 40 milionů korun.