My jdeme tam, odkud ostatní utíkají - hasiči a policisté demonstrovali kvůli platům

Praha - Policisté a hasiči protestovali kvůli platům před budovou ministerstva vnitra na pražské Letné. Na akci se sešlo několik stovek odborářů těchto bezpečnostních složek, přibližně 500 až 600 hasičů a policistů, ale i další spřátelené odborové organizace, například zástupci mladoboleslavského Kova. Protestující měli v rukou transparenty s hesly "My jdeme tam, odkud ostatní utíkají" a pískali na píšťalky. Policisté a hasiči tak chtěli upozornit na své mzdové požadavky. Jejich odbory dlouhodobě požadují zvýšení platů zejména v krajích, kde mzdy ještě nerostly.

Stabilizace policie, to je podle místopředsedy Nezávislého odborového svazu (NOS) Alexandra Burdy hlavní cíl protestujících. Podle něj je třeba udělat taková opatření, aby se zastavil odchod policistů - a tím jsou hlavně vyšší platy. Odboráři chtějí valorizovat tarifní tabulku nejméně o výši inflace, tedy aspoň o šest procent. Podle ředitele pro řízení lidských zdrojů Romana Fidlera se ale platy policistů zvyšují každoročně a inflaci vyrovnávají: „Minulý rok to bylo o 9 procent, letos o 4 procenta,“ prohlásil. Policii schází více než 5 000 policistů. „Ne všechny útvary jsou ale v podstavu,“ nevidí situaci jako tragickou Fidler. Ministr vnitra Ivan Langer podle svých slov už neví „s kým a o čem by měl jednat“, protože diskusemi o zvyšování platů už strávil desítky hodin. Na dnešní protest Langer nedorazil, měl jednání v Karlovarském kraji, a jednání odborářů považuje za podraz.

Demonstrace se účastnil Nezávislý odborový svaz policie (NOS), Odborový svaz hasičů (OSH) a Unie bezpečnostních složek (UBS). Odboráři chtějí svým jednáním vyprovokovat další jednání s vedením policie i vnitra. Pokud se tak nestane, přemýšlejí už teď o další demonstraci - v době českého předsednictví EU. Langer už dříve prohlásil, že jednání odborů je nekorektní. Premiér Topolánek dnes ministra podpořil. Protest je podle něj neadekvátní a ministr vnitra slíbenou reformu policie splnil.

Podle ministerstva vnitra neměli odboráři k demonstraci žádný důvod. Dva ze tří požadavků odborů byly vyřešeny už na jednání 16. září, u třetího požadavku byl prý nalezen způsob řešení. Ministerstvo je ochotno s
odboráři i nadále jednat, ale v žádném případě vedení resortu nepřistoupí
na jakýkoliv způsob nátlaku.

Bezpečnost nebyla kvůli demonstraci ohrožena

Dnešní protest neohrozil bezpečnost ve státě, přijet mohli totiž pouze lidé, kteří měli volno. „Zákon policistům nedovoluje stávkovat, ale pouze demonstrovat. Pokud by se policista zúčastnil v době výkonu služby této akce, jednalo by se o stávku, a to je ze zákona zakázáno. Není možné, aby byla ohrožena bezpečnost. Policisté, kteří slouží, budou na ulici,“ uvedl Fidler. Ze zákona nesmí stávkovat ani hasiči. „Všichni hasiči, kteří mají službu, budou na svých služebnách a budou hasit jako každý jiný den,“ doplnil předseda Odborového svazu hasičů Jindřich Oberreiter.

Policisté požadují novou tarifní tabulku a čtyřprocentní navýšení platů

K demonstraci přispěl i vládou schválený návrh rozpočtu na příští rok. Podle policejních odborářů nebyly splněny jejich požadavky. Průměrný plat policisty je kolem 32 000 korun, hasiče pak 33 000. Jenže v reálu to tak často nevypadá - policista, který ukázal České televizi výplatní pásku, si po deseti letech služby přijde na 19 000 čistého.

Policejní odboráři si už dříve s policejním prezidentem Oldřichem Martinů vyjednali, že o 1,5 procenta stoupne plat všem policistům a že další odměny budou rozdělovány po konzultaci s nimi.

Bezpečnostní sbory v Česku

  • působí v nich kolem 70.000 lidí
  • policistů je okolo 43.000
  • hasičů kolem 9.000
Vydáno pod