Lidé, kterým komunisté nedovolili dostudovat, mají být odškodněni

Praha – Lidé, které komunisté vyhodili z vysoké školy na přelomu 40. a 50. let minulého století, se mohou po půlstoletí dočkat odškodnění. S takovým návrhem přišel předseda legislativní rady vlády Cyril Svoboda. Předpokládá, že o odškodnění požádají desítky až stovky lidí. Kolik dostanou, zatím není jasné, vláda bude o Svobodově návrhu jednat.

Návrh, který vládě předkládá Cyril Svoboda, počítá s tím, že se bude odškodnění týkat lidí vyhozených mezi lety 1948 a 1953, případně až 1956. Tuto dobu považuje ministr za období nejtvrdších represí za čtyřicet let vlády komunistického totalitního režimu.

Odškodnění má být jednorázové, podílet by se na něm podle Svobodových představ měla ministerstva práce a sociálních věcí a školství.

S nápadem odškodnit vysokoškoláky, kterým komunisté z politických důvodů nedovolili dostudovat, přišel Pražský akademický klub 48, který sdružuje právě lidi vyhozené kvůli politickému smýšlení z vysokých škol.

Na počátku komunistické éry v Československu se represe na vysokých školách dotkly tisíců lidí. Z politických důvodů opustilo školy za první rok dominance KSČ přes tisíc studentů a kantorů. K nejznámějším případům patří represe účastníků protikomunistického pochodu na Pražský hrad v únoru 1948.