V kauze ztracených 500 milionů z ČKA padlo další obvinění

Praha - V kauze ztracených 500 milionů z dceřiné firmy České konsolidační agentury (ČKA) společnosti Galileo Real padlo další obvinění. Protikorupční policie začala stíhat dalšího muže jako uprchlého. Podle dostupných informací se jedná o podnikatele Miloše Skořepu, který je nyní stíhán pro podvod a hrozí mu až 12 let vězení. Policie už v druhé polovině srpna obvinila z porušování povinnosti při správě cizího majetku bývalého manažera Galileo Real Jana Šika, kterému hrozí až osmiletý trest.

Policie viní Šika, že během svého působení v dceřiné společnosti ČKA Galileo Real odsouhlasil bez vědomí statutárních orgánů společnosti vyvedení půl miliardy korun z účtu firmy na účet Skořepy u švýcarské banky UBS.

Podnikatel Skořepa spolu s Františkem Savovem ve švýcarské bance zprostředkovávali otevření účtu. Na všechny tři hlavní účastníky transakce podala ČKA trestní oznámení. Když se případ dostal do médií, Skořepa několik měsíců tvrdil, že vyvedené peníze vrátí. Policie ho ale zatím nemůže nalézt.

Koncem loňského roku se česká vláda s UBS dohodla na tom, že banka státu vrátí 420 milionů korun a zbytek peněz budou vymáhat na Miloši Skořepovi. Peníze, které od něj švýcarská banka získá, má rozdělit poměrem 1:1. Česká strana má obdržet částku do výše 558,5 milionu.

UBS dlouho odmítala stamiliony do Česka vrátit, a ČKA jí proto předloni zažalovala u soudu v Curychu. Kladla jí za vinu, že umožnila peníze vyvést na účty soukromých osob, které k agentuře ani ke Galileu nemají žádný vztah. Po dohodě ČR s finančním ústavem však agentura žalobu stáhla.