Zasedání vlády (1. 10.)

Praha - Vláda na svém pravidelném zasedání schválila návrh ministerstva obrany na navýšení počtu českých vojáků v zahraničních misích. Pokud novelu schválí i parlament, mohlo by v roce 2009 v zahraničí působit více než 1 386 českých vojáků. Posílení by se měl dočkat zejména provinční rekonstrukční tým v afghánském Lógaru, naopak z misí v Iráku by se měli čeští vojáci postupně stahovat.

Pro regiony, které zasáhne rušení skláren, uvolní stát několik milionů korun formou účelových dotací. Peníze by měly být využity zejména na dopravní obslužnost a rekvalifikaci propuštěných zaměstnanců. Zrušením podniků Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou a Sklárny Bohemia Poděbrady přijde o pracovní místo asi 1800 lidí.

Kabinet odsouhlasil také dohodu o strategické spolupráci s USA v oblasti protiraketové obrany, známou jako rámcová dohoda. Smlouva dovolí zapojení českých vědeckých a průmyslových subjektů do dalšího vývoje celého projektu protiraketového deštníku.

Ministři schválili i novelu zákona o ochraně přírody a krajiny, která vrací rozhodování o výjimkách z kabinetu na správní úřady. Vláda bude v této oblasti rozhodovat pouze ve sporných případech jako poslední instance.

Diskusi o odškodnění vysokoškolských studentů, kteří kvůli nástupu komunistů k moci museli v roce 1948 odejít ze škol, ministři zrušili. Premiér Topolánek vysvětlil vyškrtnutí tohoto bodu z programu jednání kvůli absenci ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase. Vláda by se návrhem měla zabývat na příštím zasedání.

Vydáno pod