Kauza IPS: Langer lobboval za svého věřitele

Praha - Údajný lobbing Ivana Langera ve prospěch realitního magnáta Luďka Sekyry při prodeji IPS dostává další rozměr. Langer měl totiž podle deníku MF Dnes lobbovat i za svého věřitele Ivana Kyselého, jenž mu ve stejném roce půjčil dva miliony korun.

Langer se podle svých slov angažoval v prodeji IPS, největší stavební firmy u nás, nevědomky a zdarma. Díky nejnovějším zjištěním ale dostávají Langerova tvrzení vážné trhliny. V roce 2000, kdy se domlouval prodej IPS, půjčil Langerovi jeho přítel Ivan Kyselý dva miliony korun na rekonstrukci domu v Olomouci.

Ivan Kyselý pro MfD

„Ivan měl hypotéku, ale ta mu na rekonstrukci nestačila. Potřeboval ještě další peníze. Obrátil se na mě jako na přítele a já mu je půjčil.“

Jenže teď vyšlo najevo, že Kyselý byl obchodním partnerem Luďka Sekyry a o podíl v IPS usilovali společně. K tomu potřebovali mimo jiné miliardový úvěr. Langer přiznal, že se sešel s tehdejším šéfem Investiční a poštovní banky Liborem Procházkou. 

Podle MF Dnes se dá říci, že si Langer i Kyselý v roce 2000 pomohli navzájem. Vlivný politik, tehdy místopředseda sněmovny, přispěl byznysmenovi lobbingem, podnikatel mu zase vytrhl trn z paty půjčkou na dům.  

Kyselý se ale teď dušuje, že úvěr s IPS nijak nesouvisí. Jemu i Sekyrovi však Langerova práce pomohla - výběrové řízení navzdory předpokladům vyhráli a zasedli spolu v řídících orgánech firmy.

Kvůli problémům s úvěrem od IPB nakonec firmu získala Skanska. I tak na obchodu Sekyra a Kyselý vydělali.