Ministerstvo chce plošně očkovat proti pneumokokům

Praha - Ministerstvo zdravotnictví chce zavést plošné dobrovolné očkování malých dětí proti pneumokokovým nákazám. Pokud parlament schválí změny v zákonech o zdravotním pojištění a o ochraně veřejného zdraví, mohlo by začít od ledna 2009. Rodiče se pak budou moci rozhodnout, zda dítě nechají očkovat nebo ne. Všechna povinná očkování by už neměl platit stát, ale zdravotní pojišťovny. Návrh má ale i své odpůrce a prosadit změnu zákona nemusí být jednoduché. Pokud bude mít očkovací plán více než dvouměsíční zpoždění, mohou podle lékařů nastat problémy.

Proti pneumokokům se zatím v Česku očkují jen děti, které mají například různé chronické choroby. Nejzávažnější formy pneumokokové infekce, jako zánět mozkových blan, sepse či pneumokokové záněty plic, jsou spojeny i s vysokou úmrtností. Téměř 60 procent dětí si do života odnáší trvalé následky.

V současné době je očkování proti pneumokokům dobrovolné a rodiče za ně platí. Jedna dávka vakcíny stojí přibližně 1850 korun a dítě dostane postupně čtyři dávky. Nemoc postihuje přibližně 400 dětí ročně. Během prvních 18ti let tak děti místo dosavadních deseti povinných injekcí nově dostanou patnáct.

Starší děti čeká očkování proti černému kašli  

Děti okolo 11 let budou navíc nově přeočkované proti černému kašli. „Přistoupili jsme k tomuto rozhodnutí na základě odborných analýz, které ukazují vzestup onemocnění u teenagerů způsobené především nedostatkem protilátek v organismu dítěte z prvního očkování v raném dětství,“ uvedl hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Plošné očkování proti černému kašli začalo v roce 1958. První dávku vakcíny dostane novorozeně už v prvním roce života. Přeočkování je pak čeká mezi šestým a sedmým rokem. Nyní by se mohlo přidat nově i přeočkování v 11 letech. Podle hygieniků totiž mají české děti sníženou obranyschopnost a nemoc se vrací.

Od ledna do konce srpna letošního roku onemocnělo v Česku černým a dávivým kašlem 319 dětí. Loni za stejnou dobu 120. Podobný počet dětí jako letos postihl černý kašel i v letech 2005 a 2003. Podobná situace je i v ostatních evropských zemích.

Ludvík Hovorka: Návrh zákona je tak špatný, že nelze podpořit

Věra Jakubková:

„Postup ministerstva považuji za nestoudný. Snaží se proválcovat zákon a jako rukojmí si bere děti.“

Očkování má ale i své odpůrce. Česko by podle nich nemělo počet povinných očkování rozšiřovat, ale naopak omezit. „Máme velký počet povinných očkování a budí to nevoli u rodičů, kteří u některého dítěte zaznamenali velké zdravotní komplikace,“ domnívá se předsedkyně Občanského sdružení na ochranu pacientů Vladimíra  Bošková. Prosadit očkování v Poslanecké sněmovně nebude jednoduché. K zákonu, který je třeba změnit, mají z jiných důvodů výhrady i někteří koaliční poslanci. 

Vakcína
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org