Výstavba úseku D3 na Táborsku začala

Tábor - Stavba dalších pětadvaceti kilometrů dálnice D3, která by měla ulehčit dopravě na trase z Tábora do Veselí nad Lužnicí, dnes začala. Provoz na silnici z Prahy do Českých Budějovic je přetížen. Tento úsek E55 také patří mezi jednu z nejhorších silnic v zemi. Nová dálnice odvede tranzit z Tábora, Soběslavi a Plané nad Lužnicí a výrazně těmto městům uleví.

Například centrem Plané nad Lužnicí projede denně kolem dvaceti tisíc osobních a nákladních aut. Pokud se stavařům podaří dodržet plán výstavby, za necelé tři roky se situace změní.

Plánovaná trasa D3 za osmdesát miliard korun měří 171,5 kilometru. Prozatím se staví ale jen na jihu Čech. Pokud vláda odsouhlasí takzvaný projekt 3P, bude se na výstavbě dalších kilometrů podílet veřejný i soukromý investor. Celá dálnice by měla být postavena do roku 2014.

Stavba dálnice z Tábora do Veselí nad Lužnicí přijde na 10,5 miliardy korun a začne mostem přes rybník Koberný. Na trase pak vyrostou celkem tři mosty. Podle stavbařů nejproblémovější úseky. „Most přes Koberný bude měřit 575 metrů, přes Černovický potok více než 700 metrů a přes Lužnici přes 1000 metrů,“ uvádí generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík.

Premiér Mirek Topolánek považuje termín celkového dokončení dálnice v roce 2014 jako závazný a po novém pětadvacetikilometrovém úseku se auta poprvé rozjedou v červnu 2011.