Šéf Drážní inspekce chce zůstat v úřadu, přihlásí se do výběrového řízení

Praha - Generální inspektor Drážní inspekce Roman Šigut chce dál zastávat funkci šéfa úřadu. Chce se proto přihlásit do výběrového řízení, které ministerstvo dopravy na tuto pozici vypsalo. Šigut se tento týden s ministerstvem dostal do sporu, když obvinil jeho zástupce z ovlivňování vyšetřování tragické nehody v Moravanech.

„Zvažoval jsem, jestli se toho mám zúčastnit, nebo ne. Poté, co mi kolegové opět dali důvěru, rozhodl jsem se, že se toho výběrového řízení zúčastním,“ řekl dnes Šigut.

Podle Šiguta činil náměstek ministra dopravy Vojtěch Kocourek nátlak na inspektory vyšetřující nehodu v železniční stanici Moravany. Ve čtvrtek dokonce oznámil, že podá trestní oznámení. Naznačil také, že nové výběrové řízení s vyšetřováním nehody souvisí. „Jen blázen v této republice by si mohl myslet, že je to náhoda,“ dnes řekl Šigut.

„My jsme naprosto legitimně vypsali výběrové řízení, které nemá jakoukoliv souvislost s nehodou,“ reagoval mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Vypsáním konkurzu prý ministerstvo plní usnesení vlády. Uzávěrka přihlášek je 6. října, podle Hanzelkova odhadu může trvat výběr nového generální inspektora až několik měsíců.

Šigut působí v čele Drážní inspekce od října 2006.