Papež jmenoval nového diecézního biskupa v Litoměřicích

Vatikán/Praha - Novým diecézním biskupem v Litoměřicích se jmenováním papeže Benedikta XVI. stal Jan Baxant, generální vikář českobudějovické diecéze. Papež jmenoval dva nové biskupy, druhého z Argentiny, před nedělním zahájením synodu římskokatolických biskupů ve Vatikánu.

Šedesátiletý Baxant se narodil 8. října 1948 v Karlových Varech. Po maturitě na Střední průmyslové škole zeměměřičské v Praze byl přijat na pražskou Cyrilometodějskou bohosloveckou fakultu. Po ukončení studia přijal v roce 1973 kněžské svěcení.

Kněžskou službu začínal jako kaplan v Kolíně v letech 1973 až 1975. Poté působil jako administrátor nejprve v Bystřici u Benešova a pak ve farnosti sv. Antonína v Praze-Holešovicích. V roce 1990 byl jmenován vicerektorem a posléze v roce 1993 rektorem Arcibiskupského kněžského semináře v Praze.

V kněžské službě pak pokračoval jako farář v Kolíně a poté ve farnosti Matky Boží před Týnem v Praze. V lednu 2003 byl jmenován generálním vikářem českobudějovické diecéze. Hovoří německy, francouzsky, italsky a rusky.

Čtení bible na synodu se zúčastní muslimové i židé

V neděli začíná ve Vatikánu synod římskokatolických biskupů, který svolal papež Benedikt XVI. a na nějž Vatikán poprvé pozval rabína. V rámci církevního sněmu, jehož se účastní i český kardinál Miloslav Vlk, papež zahájí v římské bazilice sedmidenní čtení bible, které bude přenášet italská televize RAI a jehož se zúčastní na 2000 osob, včetně tří exprezidentů, četných ministrů, umělců, židů i muslimů.