Rodina mladíka, jehož řidič zanechal v lese bez pomoci, má zaplatit škodu na vozidle

Újezd u Kunštátu (Blanensko) - Rodinu mladíka Karla Pravce, jenž předloni na Blanensku málem zemřel v lese poté, co jej srazil řidič Petr Neisser, čeká soud o náhradu škody na zničeném autě. Řidič dostal za pokus o vraždu 12 let vězení. Vůz, kterým hocha srazil, byl však služební a firma vlastnící auto nyní chce, aby Pravcovi zaplatili škodu na vozidle Škoda Octavia RS, která byla odhadnuta na 60 tisíc korun. Podle znalců totiž nehodu způsobil jejich syn. Otec chlapce Karel Pravec situaci považuje za zcela absurdní. O požadavku majitele vozidla bude rozhodovat už 23. října okresní soud v Blansku.

Rodiče v této souvislosti mrzí, že jejich syn dosud nedostal žádné odškodnění, a přesto se po nich chce, aby zaplatili škodu na autě, které se rozbilo během nehody. „Vzniká otázka, kdo nehodu zavinil, a vzniká otázka, kdo za škodu odpovídá. Máme dost důvodů domnívat se, že to je právě pan Karel Pravec, protože podle závěrů znalce to byl on, který před místem střetu náhle vstoupil do vozovky, takže řidič neměl možnost nehodě zabránit,“ k případu dodává advokát majitele vozu Jiří Hruban.

Střet paragrafů s dobrými mravy 

Nyní tu proti sobě na straně jedné stojí strohé paragrafy, podle kterých má firma na úhradu škody nárok. Na straně druhé je však argument, zda se něco takového už nepříčí dobrým mravům. Advokát majitele vozu k tomu dodává: „Diskuse o morálce mně připadá nepatřičná. Jedná se o náhradu škody, ne o otázku správnosti nebo nesprávnosti.“

Podle soudce Vojtěcha Cepla ml. se taková situace stává docela často. Dochází tak ke střetu různých právních pravidel a střetu různých idejí a různých práv stran.

Podobný případ připomíná advokátka Lucie Hrdá. „Stal se případ, že po dvaceti letech, co byli manželé rozvedeni z toho důvodu, že manžel byl nevěrný, přišel bývalý manžel za svou bývalou paní s tím, že po ní chce výživné, protože se mu stal nějaký úraz a on je teď práce neschopný.“ Justice zpočátku dala za pravdu bývalému manželovi, až odvolací soud rozsudek zrušil s tím, že je v rozporu s dobrými mravy.

Neslavný konec oslavy

Patnáctiletý Karel Pravec slavil před dvěma lety s kamarády z fotbalu konec sezóny. Cestou domů se střetl s autem, které řídil Petr Neisser. Mladíkovo tělo rozbilo přední sklo, převalilo se přes střechu a zadním sklem se propadlo do kufru auta. Neisser ho tam našel až v garáži. Místo pomoci ho ale odvezl do lesa. Těžce zraněný a podchlazený chlapec se k silnici plazil 7 hodin.

Vydáno pod