Klaus jmenoval nové soudce, převahu měly ženy

Praha - Prezident Václav Klaus dnes jmenoval na Pražském hradě 49 nových soudců a soudkyň. Jedna z prezidentových pravomocí vyžaduje i spolupodpis předsedy vlády či jiného člena kabinetu. Ceremonii na Hradě byl proto přítomen ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Dnešní skupina soudců je podle prezidenta největší, kterou za své působení ve funkci jmenoval, dohromady už jich do funkce uvedl 538.

„Někteří se tváříte sebevědoměji, někteří trochu rozechvěle. Já být vámi bych se bál, protože zítra to bude na vás,“ řekl dnes novým soudcům Klaus. Mezi jmenovanými soudci a soudkyněmi dnes převládaly ženy. Bylo mezi nimi 19 soudních čekatelů, ostatní mají jinou právnickou praxi, například pracovali v advokacii, jako soudní asistenti či vyšší soudní úředníci.

V Česku je oproti srovnatelným zemím soudců neobvykle mnoho. Vedle rozhodování případů totiž musí řešit i řadu administrativních činností. K loňskému listopadu měla ČR přibližně 3020 soudců a letos byl naplněn plánovaný stav 3063. Například Portugalsko jich má kolem 1200. „Myslím, že je dobře, abychom si těchto globálních čísel byli vědomi, protože naznačují něco o celé naší situaci,“ uzavřel prezident.

Klausův postup při jmenování soudců vzbudil pozornost před více než třemi lety. Prezident tehdy odmítl jmenovat tři desítky soudních čekatelů s tím, že je jim méně než 30 let. Krok kritizovalo ministerstvo spravedlnosti i soudy. Někteří neúspěšní čekatelé se na soudy také obrátili. V případě jednoho čekatele dokonce pražský městský soud Klausovi uložil, že ho do šesti měsíců musí jmenovat soudcem, nebo musí řádně zdůvodnit své rozhodnutí. Předpokládá se, že případ bude nakonec řešit i Ústavní soud.

Prezident Václav Klaus dnes jmenoval na Pražském hradě 49 nových soudců a soudkyň.
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK