Návrh odškodnění vyhozených studentů připraví Liška do konce roku

Praha - Ministr školství Ondřej Liška připraví do konce roku návrh na odškodnění studentů, kteří byli během komunistického režimu vyhozeni z vysokých škol. O výši odškodnění a o době, na kterou by se mělo nařízení stahovat, bude kabinet teprve jednat. Vláda se dnes dohodla pouze na tom, že kvůli odškodnění nevznikne nový zákon.

Podle předlohy šéfa legislativní rady vlády Cyrila Svobody, o které dnes vláda jednala, by měli být odškodněni lidé, kteří nemohli studovat mezi lety 1948 až 1953, nebo 1956. Diskutuje se ale i o návrhu, podle kterého by měli být odškodněni i ti, kteří se na vysokou školu nedostali až do roku 1989.

Pokud projde návrh na odškodnění studentů jen ze začátku padesátých let, bude se týkat pouze několika desítek až stovek lidí. Částka by měla být vyplacena jednorázově, o její výši ale není dosud rozhodnuto. Svoboda by nicméně částku kolem 10 000 považoval za ostudnou.

Návrhem vláda reaguje na žádost Pražského akademického klubu 48, který sdružuje bývalé vysokoškoláky vyloučené ze studia z politických, rasových či náboženských důvodů.

Spolu s Liškovým ministerstvem školství bude na vypracování návrhu odškodnění pracovat i ministerstvo práce a sociálních věcí.

Po únorovém převratu následovaly na všech československých vysokých školách prověrky studentů a učitelů před takzvaným Akčním výborem Národní fronty. Do roku 1949 muselo ze škol odejít přes 10 000 studentů a akademiků. Část z nich byla v období Pražského jara 1968 rehabilitována.