Školské odbory předaly vládě petici za zvýšení platů nepedagogických pracovníků

Praha - Školské odbory předaly vládě petiční archy s více než 52 tisíci podpisy žádající zvýšení mezd nepedagogických pracovníků škol. Nelíbí se jim, že vyjednané zvýšení platů se týká pouze učitelů a ne například školníků a kuchařek.

„Nyní budeme 30 dní čekat, jak vláda na petici zareaguje,“ řekla místopředsedkyně odborů Markéta Vondráčková. Podle ní by si měla uvědomit, že mnoho správních pracovníků škol tvoří středoškolsky vzdělaní lidé, kteří podle ní nemají odpovídající platové ohodnocení. Mzdy neučitelských zaměstnanců škol se často pohybují zhruba na polovině průměrné mzdy v České republice, která v druhém čtvrtletí letošního roku překročila 23 000 korun, uvedla Vondráčková. Nepedagogové brali podle odborářů v prvním pololetí letošního roku přibližně 12 130 korun.

Odboráři souhlasí se záměrem zrušit tabulku, podle které jsou provozní zaměstnanci škol placeni. „S tím, že by tato tabulka byla zrušena a byli by přesunuti do tabulky, kde jsou vyšší tarify,“ upřesnil návrh ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Odboráři si od počátku roku stěžují na vysokou inflaci, kvůli které prý reálné mzdy v regionálním školství klesají. Ministr školství Ondřej Liška na jaře vyjednal zvýšení platů pouze pro učitele. Letos školy dostaly na jejich mzdy půl miliardy korun. V následujícím roce by však mělo být zvýšení výraznější a na platy pedagogů by měly přibýt čtyři miliardy.

Školské odbory zatím žádnou demonstraci ani stávku neplánují. O případných protestních akcích budou jednat až podle dalších kroků vlády.

Ondřej Liška
Zdroj: ČT24