Policisté dopadli tři muže, kteří přepadávali herny na severu Moravy

Ostrava - Severomoravští policisté dopadli tři muže, kteří v září na Ostravsku a Karvinsku údajně přepadli 16 heren. V Ostravě prý loupil ozbrojený čtyřiadvacetiletý muž, kterému pomáhal z místa ujíždět jeho o rok starší komplic. Ze sedmi heren ukradli asi 200.000 korun. Nezávisle na nich prý přepadl devět heren na Karvinsku i v Ostravě třiadvacetiletý muž z Havířova, který pomocí makety zbraně odcizil 65.000 korun. Všichni tři skončili ve vazbě, hrozí jim až deset let vězení.

Ostravští a karvinští policisté dopadli muže díky záznamům z kamer umístěných v hernách. Fotografie pachatelů, kteří nepoužívali masky, rozšířili do mnoha ostravských heren. Na stopu je přivedli jejich stálí hosté, kteří podezřelé poznali.

24letý muž z Ostravska, kterého policie hledala pod krycím jménem Blonďák, přepadal herny pod vlivem pervitinu. „Dávkou si snížil pud sebezáchovy a choval se agresivně. Kdyby se obsluha začala bránit, byl podle svých slov schopen zbraň i použít,“ uvedl zástupce Policie ČR Ostrava Radovan Vojta. Muž si vybíral herny, které obsluhovaly jen ženy. Při přepadení je ohrožoval plynovou pistolí a vyhrožoval i smrtí. V minulosti byl už osmkrát trestně stíhán, neměl trvalé bydliště a přespával u kamarádů.

V srpnu se setkal se svým spolužákem ze základní školy, který mu obstaral zbraň a při přepadeních na něho čekal v půjčeném autě. Svého pětadvacetiletého komplice pak Blonďák policistům udal. Když ho šli policisté zatknout, zjistili, že žije s ženou, kterou naposledy přepadli v herně v Ostravě-Hrabůvce. Ta vůbec nevěděla, že žije se spolupachatelem loupeží a zhroutila se.

Ostravští policisté od ledna do září zaznamenali v Ostravě dvě stovky loupežných přepadení, což je zhruba o čtvrtinu méně než loni. Přes polovinu pachatelů se jim podařilo zadržet. U tří desítek letošních loupeží v hernách mají asi šedesátiprocentní úspěšnost při dopadení pachatelů.

Druhou loupežnou sérii má podle policie na svědomí třiadvacetiletý muž z Havířova na Karvinsku, který přepadal v září a začátkem října herny v Ostravě, Havířově, Českém Těšíně i Frýdku-Místku. Nezaměstnaný muž měl doposud čistý trestní rejstřík. Herny přepadal kvůli penězům, které prý dlužil bankám. Od policistů dostal krycí jméno Golem, podle nich nebyl agresivní a choval se tak trochu „jako moula“. Herny přepadal se stříbrnou maketou pistole.

Podle policistů by majitelům heren pomohlo, kdyby do interiérů instalovali kromě kamer i obrazovky.