Zasedání vlády (8. 10.)

Praha - Vláda na svém dnešním zasedání schválila věcný záměr zákona o dohledu nad finančním trhem. Dohled nad celým finančním trhem vykonává od roku 2006 Česká národní banka, ale postupuje při tom podle právní úpravy, která se v jednotlivých sektorech liší. Ministerstvo financí navrhuje právní úpravu v této oblasti sjednotit.

Návrh ministra financí na zvýšení záruk za bankovní vklady na 50 000 eur (nyní zhruba 1,25 milionu korun) a do plné výše těchto vkladů by měl kabinet schválit příští týden. Předloha by měla odstraňovat takzvanou spoluúčast. V současnosti vláda garantuje 90 procent výše vkladu, maximálně však do 25 000 eur. Nově by měla tato spoluúčast odpadnout a vláda by měla garantovat plnou výši vkladu do 50 000 eur.

Ministr školství Ondřej Liška by měl do konce roku připravit návrh vládního nařízení na odškodnění lidí, kteří nemohli po komunistickém převratu studovat na vysokých školách. O výši odškodného a době, ke které se bude jeho vyplacení vztahovat, budou ministři ještě jednat.

Vláda dnes projednala materiál ministerstva pro místní rozvoj o možnostech jednotlivých resortů podpořit záměry obnovy a rozvoje města Terezína. Protipovodňová opatření například připravuje ministerstvo zemědělství, nové využití bývalých vojenských objektů plánuje resort kultury.