Aktivistky demonstrovaly za přirozené porody

Praha - Asi dvě stě lidí dnes demonstrovalo před ministerstvem zdravotnictví za zlepšení služeb v porodnicích a za zkvalitnění péče pro matku a dítě. Lékařům vytýkají, že se nedrží posledních doporučení světové zdravotnické organizace a například porod příliš ovlivňují léky. Akci pořádalo Hnutí za aktivní porod a Unie porodních asistentek. Česká gynekologická a porodnická společnost požadavky aktivistek odmítá, jde jim prý jen o zviditelnění a prosazení ekonomických a osobních ambicí.

Podle aktivistek se ženy v českých porodnicích cítí být manipulovány. Personál prý nedbá na jejich pocity, vnucuje jim léky na bolest a klystýr. Také stoupá počet císařských řezů a ruší se malé porodnice. Ministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi přinesly aktivistky petici s 3000 podpisy. „V českých porodnicích bývají často porušována práva rodících žen, tedy platná legislativa. Žena by měla se všemi zákroky a podáním léků souhlasit, což se vždy neděje. Petice žádá, aby se české porodnictví v tomto ohledu změnilo,“ řekla předsedkyně Hnutí za aktivní mateřství Petra Sovová.

Spokojené nejsou ani porodní asistentky. Chtěly by získat smlouvy se zdravotními pojišťovnami, aby mohly vést porod naprosto samostatně, tedy bez lékaře nablízku. „Opředli jsme porodnictví mýtem nebezpečí, ale mnoho tisíc let se rodilo bez pomoci lékaře,“ zdůraznila porodní asistentka Ivana Königsmarková.

Porodní asistentky spočítaly, že kdyby u bezproblémových porodů nemuseli asistovat lékaři, zdravotní pojišťovny ušetří ročně více než 200 milionů. Lékařům se jejich nápad vůbec nelíbí a argumentují zbytečným rizikem pro dítě i matku. „Podle mých zkušeností nelze odhadnout průběh porodu do samého konce. Komplikace se může objevit kdykoli a může být i fatální,“ zdůraznil porodník z Fakultní Thomayerovy nemocnice Tomáš Sever.

Deset kroků k optimální porodní péči

Aktivistky dnes také informovaly o mezinárodní iniciativě Deset kroků k optimální porodní péči. Podnět zahrnuje požadavek, aby zdravotník jednal s rodičkou s úctou a respektem, informoval ji o přínosech nepřetržité podpory během porodu či nabídce úlevy od porodních bolestí jinak než léky. „Pod to by se každý podepsal. Problém ale je, že právě propagátoři těchto požadavků dělají vše pro to, aby to v porodnicích bylo nepříjemné. Je problém péči plánovat, když nám vozí vykrvácené rodičky,“ řekl prezident České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák.

Ani ministerstvo se bezpečnostních pojistek při porodu vzdát nechce. „Tím, že se porodní asistentky budou vymezovat nepřátelsky vůči celé lékařské veřejnosti, ničemu nepomohou,“ míní mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

V Česku se většina dětí narodí v porodnicích, jen několik stovek ročně přijde na svět doma. Podle odborníků soustředění porodů na specializovaná pracoviště výrazně zlepšilo péči. V Česku je proto jedna z nejnižších novorozeneckých úmrtností na světě.

Vydáno pod