Lékaři obvinění za úmrtí mladíka jsou nevinní

Brno - Brněnský městský soud dnes zprostil obžaloby lékaře Jaroslava Ivičiče a Jindřicha Melichara, kteří byli podezřelí ze zavinění smrti mentálně postiženého mladíka. Jedenadvacetiletý Karel Kiš zemřel předloni po několika dnech různých vyšetření. Lékaři z Fakultní nemocnice Brno ale za celou dobu neodhalili skutečnou příčinu vážných obtíží - zánět apendixu. Nemocnice se za své pochybení omluvila a lékařům na tři měsíce odebrala prémie. Oba lékaři v nemocnici nadále pracují. Za ublížení na zdraví s následkem smrti jim hrozilo až pět let vězení.

Státní zástupkyně si ponechala zákonnou lhůtu na odvolání. Pokud se neodvolá, případem lékařů se bude dál zabývat Česká lékařská komora, která čekala právě na rozhodnutí soudu. Podle něj i dle expertů patří rozpoznání zaníceného slepého střeva k nejsložitějším diagnózám.  

Karel Kiš přijel předloni 26. října do nemocnice s bolestmi břicha, doprovázela ho pečovatelka z ústavu Ve Střelicích, kde bydlel. V doporučení od praktické lékařky stálo, že má mimo jiné podezření i na slepé střevo. Ivičič, který o zánětech apendixu přednáší i na vysoké škole, ale po vyšetření problémy se slepým střevem nezjistil a přikláněl se spíš k střevní chřipce, která se v té době v regionu vyskytovala. Mladíka proto poslal domů a na druhý den nařídil kontrolu.

Trest pro lékaře: Tři měsíce bez prémií

Zánět slepého střeva neodhalila ani další vyšetření, přestože vyšetřující lékař konstatoval, že se pacient cítí hůř. Melichar, který případ ještě ten den převzal, poslal Kiše znovu domů a nařídil kontrolu na 28. října. Ten den už ale mladík v nemocnici zůstal. Později doslal septický šok, musel být připojen na přístroje a podstoupil dvě operace. Lékařům už se ho ale zachránit nepodařilo.

Matka postiženého chlapce se domnívá, že lékařům bylo úplně jedno, že má bolesti. „Pro ně to byl asi jenom nějaký dement, který je obtěžuje. Který nebude nikomu chybět,“ řekla v červenci v pořadu Reportéři ČT. Obdobnou příčinu v chování lékařů vidí i lékař a právník MUDr. Švehelka: „Skutečnost, že pacient byl z ústavu sociální péče a byl mentálně postižený, mohla sehrát roli v nižší pozornosti, která mu byla věnována.“

Kiš ale patrně své potíže částečně zamlčoval. Měl totiž slíbenou víkendovou návštěvu doma. Navíc jeho slepé střevo bylo atypicky umístěno. Situaci nepomohlo ani to, že jej do nemocnice doprovázely pracovnice ústavu, které o něm neměly bližší informace.

Vydáno pod