Paroubek: Hlasování o nedůvěře vládě vyvoláme před 2. kolem senátních voleb

Praha - Sociální demokracie chce vyvolat v Poslanecké sněmovně hlasování o nedůvěře kabinetu Mirka Topolánka už před druhým kolem senátních voleb. V rozhovoru pro rádio Impuls to dnes oznámil předseda strany Jiří Paroubek. Původně přitom vedení ČSSD v září rozhodlo, že hlasování o nedůvěře vyvolá až po podzimních volbách do Senátu a krajských zastupitelstev.

„Bude to určitě mezi prvním a druhým kolem senátních voleb, na to může vzít vládní koalice jed, že to tak uděláme,“ upřesnil dnes Paroubek. Krajské volby a první kolo voleb do Senátu se konají 17. a 18. října, druhé kolo voleb do Senátu pak proběhne 24. a 25. října.

Sociální demokraté považují nadcházející volby za referendum o Topolánkově vládě. A protože jsou podle slov Zdeňka Škromacha jako referendum o spokojenosti s vládou důležitější volby do krajských zastupitelstev, vyvolají hlasování o nedůvěře po nich, a to ještě před druhým kolem senátních voleb.

Komunisti vládu nepodpoří, premiér je zatím klidný

Sociální demokraté počítají s tím, že by se k nim a komunistům mohli přidat někteří z nespokojených poslanců ODS, zelených nebo některý poslanec KDU-ČSL. Komunistům hlasování o nedůvěře kabinetu mezi prvním a druhým kolem senátních voleb vůbec nevadí. „Já jsem byl naopak pro to, aby se o nedůvěře hlasovalo už na zářijové schůzi,“ poznamenal předseda KSČM Vojtěch Filip. Dodal, že komunisté důvěru v koaliční kabinet nemají, proto sociální demokraty podpoří.

Negativní reakce ale dnešní Paroubkovo prohlášení vyvolalo u koaličních partnerů. Podle místopředsedy ODS a ministra vnitra Ivana Langera vede ČSSD zbabělou kampaň, kdy před krajskými volbami nedokáže hovořit o krajských tématech, a tak veřejnosti podsouvá témata jiná. Předseda Strany zelených a ministr životního prostředí Martin Bursík zase poznamenal, že Paroubek vytváří napětí, které se přenáší do celé společnosti.

Myšlenka o hlasování o nedůvěře vládě pře druhým kolem senátních voleb naopak nechala klidným Mirka Topolánka. „Pan premiér se připravuje na nadcházející Evropskou radu a řeší mnohem zásadnější věci, jako je třeba stávka zemědělců, takže ho tyto předvolební manipulativní postoje ČSSD, vedené snahou odvrátit pozornost od svých vlastních problémů, nezajímají,“ sdělila tisková mluvčí vlády Jana Bartošová.