Dnešní zemětřesení na Chebsku bylo za poslední týden nejsilnější

Cheb - Chebsko se již potřetí tento týden otřáslo. Dnes po deváté hodině zaznamenali seismologové zemětřesení o síle téměř čtyř stupňů Richterovy stupnice. Dnešní otřesy byly nejsilnější tento týden. Josef Horálek z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR navíc nevyloučil, že budou následovat další a možná ještě silnější otřesy.

Ohnisko dnešního zemětřesení bylo stejně jako dvě předchozí několik kilometrů pod obcí Nový kostel. Síla dnešního zemětřesení se pohybovala mezi 3,8 až 3,9 stupni Richterovy škály.

Chebsko

Západní cíp republiky ohraničený městy Kraslice, Karlovy Vary, Mariánské Lázně je znám častým výskytem slabších zemětřesení. Ta se zde vyskytují v sériích, kdy v období několika dnů až měsíců dojde ke stovkám až tisícům otřesů, z nichž jen některé je možné pocítit.

Nový Kostel

Oblast okolo Nového Kostela je seismicky aktivní. V posledních letech se nejsilnější zemětřesení vyskytlo v oblasti Chebska a Sokolovska na přelomu let 1985 a 1986. Tehdy síla otřesů dosáhla 4,8 stupně.

Stejně jako při minulých větších otřesech se dnešní zemětřesení projevovalo hlubokým hučením, po kterém následoval krátký citelný otřes. Zaregistrovali ho lidé ve vzdálenosti i několika desítek kilometrů od Nového Kostela. 

„Zadunělo to, ozvala se rána a země se zahoupala. Trvalo to pár vteřin,“ řekla Jaroslava Müllerová z nedaleké Skalné. Podle ní měly otřesy podobnou sílu jako v pátek.  

Jiří Studeník z Kraslic přirovnal dnešní otřesy domu k tomu, když vlak přejede na kolejích výhybku. Další obyvatel tentokrát z Šindelové potvrdil, že se v policích chvěly skleničky.

Lidé začínají být nervózní. Drobné otřesy zažívají v oblasti prakticky neustále, opakují se každé 4 až 6 hodin. Zejména ti starší si už ale stěžují na psychické problémy. „Nespím, nemám chuť k jídlu, mě nebaví vůbec nic,“ stěžuje si Rudolf Kovařík z Šindelové.

Seismolog Josef Horálek uvedl, že zemětřesení přišlo na počátku fáze, která má mimořádně silný nástup. V průběhu následujících dvou až tří dnů prý proto nelze vyloučit další podobné jevy. „Lidé by měli být opatrní, nebezpečí z tohoto roje stále trvá. Nelze říci, že to byl maximální otřes,“ řekl seismolog. Podle geofyziků by ovšem v regionu otřesy vzhledem k příčinám neměly přesáhnout hranici pěti stupňů. Tak silné zemětřesení může způsobit škody špatně postaveným budovám. Takové ale prý v Česku nejsou.

Podle rad odborníků by ale lidé neměli chodit kolem taškových střech nebo poblíž lešení. Ve vyšších patrech mají v případě dalších otřesů sundat ze skříní vázy a sošky.