V Česku stoupá počet HIV pozitivních, lidé se přestali AIDS obávat

Praha - Virus HIV, který jako první definovali letošní nositelé Nobelovy ceny za lékařství dva francouzští virologové, je lidem znám již 25 let. Za tu dobu zemřelo na AIDS - nemoc, kterou virus HIV způsobuje, 25 miliónů lidí. Lidé se však poslední dobou přestali nemoci obávat a výskyt viru HIV rok od roku stoupá. Virus se stále častěji objevuje u čím dál mladších ročníků.

HIV infekce už zdaleka není doména jen prostitutek, narkomanů nebo promiskuitních gayů. Šíří se i mezi heterosexuály. A stoupá právě mezi českými dívkami. Například doktor Ladislav Machala z pražské Bulovky léčí tři dívky, které v krátké době za sebou, možná při jejich úplně první sexuální zkušenosti, vědomě nakazil 28letý muž. Jim bylo teprve 15 let.

V Česku počet HIV případů stoupá, každý rok o třetinu. Na vině je především skutečnost, že Češi se při sexu zpravidla vůbec nechrání. Paradoxně se virem HIV nakazí právě lidé na prahu dospělosti, kteří by o rizicích měli vědět nejvíce. Podle odborníků se dnešní mladá generace AIDS tolik neobává, neboť nezažila nikoho na AIDS umřít.

„My jsme opravdu vyrostli na Freddiem Mercurym. To byl ale poslední člověk, který byl příkladem toho, co může udělat AIDS. Dneska ten strašák tu není, dneska opravdu se razí ta myšlenka, mně se to stát nemůže, a když, tak léčba je dostupná, je vynikající. A to nikdy neplatí stoprocentně,“ dodává k tomu ředitel Domu světla Miroslav Hlavatý.

Léčba sice existuje, ale je drahá a není stoprocentní 

Lékaři sice již dnes opravdu umějí HIV pozitivního pacienta zachránit před dřív jistou smrtí. Léčba je ale tvrdá a s vedlejšími účinky. Dokonce existují i léky, které lze nasadit zhruba do 24 hodin po riziku nákazy. Ty se ale až na výjimky platí a jejich cena je vysoká, až 30 tisíc korun.

„Ty léky se podávají po dobu jednoho měsíce, a jestliže se ta léčba nasadí včas, tak se to riziko může snížit asi až o 90 procent. To ale platí, jestliže se to udělá bezprostředně po tom kontaktu,“ vysvětlil pro pořad ČT 168 hodin doktor Machala, který vzpomněl i na jednoho amerického umělce, který si pro takové léky do ordinace přispěchal. „Ubytoval se v pražském hotelu v neděli odpoledne a v pondělí ráno už tady seděl a jeho problém byl, že měl 5 nechráněných análních styků s neznámýma osobami během první noci v hotelu a ptal se mě, jestli může dostat HIV infekci. Tak já mu říkám, rozhodně, to samozřejmě,“ dodává podrobnosti.

Virus HIV

Virus HIV objevili vědci poprvé přesně před 25 lety. Čeští lékaři od té doby zaevidovali celkem 1149 nakažených Čechů. Skutečný počet bude podle odhadů ještě tak 5krát vyšší.