Lékařské odbory hodlají přistoupit ke stávce, pokud se nezvýší platy

Praha - Pokud v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních nebudou zvýšeny platy, hrozí Lékařský odborový klub (LOK) vyhlášením stávky. Podle LOK je situace zejména v menších městech stále kritičtější. Problémem je málo lékařů a z toho pramenící nedostatek kvalitní péče. Jediné řešení vidí předseda LOK Martin Engel ve zvýšení příjmů zdravotníků. Podle vyjádření mluvčího ministerstva Tomáše Cikrta nedojde k plošnému navýšení platů u všech. Resort počítá s vylepšením platů pro kvalifikované lékaře a sestry.

„Jsme připraveni jít za své požadavky i do stávky,“ řekl Engel. Případný rozsah a strategii stávky projedná porada předsedů LOK z celé republiky počátkem listopadu. Nemocnice by během stávky poskytovaly péči jen akutním pacientům. „Stávka by se konala počátkem roku, aby ostuda v rámci českého předsednictví byla parádní,“ uvedl Engel.

Podle prohlášení předsedy vyzývá LOK ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS), aby přestal zatajovat skutečný stav věci a přiznal personální krizi v českém zdravotnictví. Vyzývá jej proto, aby zvýšil nemocnicím úhrady. Engel připomněl, že v dohodovacím řízení o úhradách péče na příští rok se nemocnice na cenách se zdravotními pojišťovnami nedohodly. Rozhodnout proto musí ministr vyhláškou. Cikrt uvedl, že vyhláška bude jen vodítkem, nemocnice se mohou dohodnout s pojišťovnami i jinak. „Chceme dobré peníze pro dobré doktory, ne přilévat plošně všem,“ vysvětlil.

Zdravotníci by celkově mohli dostat až 6 miliard

Místopředsedkyně LOK Jana Vedralová řekla, že lékaři v nemocnicích mají 40 000 až 45 000 korun hrubého měsíčně, tarif tvoří polovinu. Ostatní jsou peníze za služby a přesčasy. Dlouhodobým požadavkem LOK je zvýšit platy lékařů až na trojnásobek průměru v zemi. Nyní mají zhruba dvojnásobek. V Evropě se plat lékaře pohybuje mezi troj až pětinásobkem průměru, nesouvisí to s ekonomickou silou země, ale jejími prioritami.

Na zvýšení plateb nemocnicím zdravotní pojišťovny podle Engela mají. Ke konci roku dosáhnou přebytky na účtech pojišťoven 40 miliard korun. LOK podporuje, aby většina peněz šla na zlepšení péče o pacienty, část by ale měli dostat i zdravotníci. Odhadem by to bylo čtyři až šest miliard do platů pro všechny zdravotníky, pokud by to bylo jen pro lékaře, tak méně.

LOK připravil návrh jednotné mzdové normy - stejné peníze za stejnou práci by měli lékaři ve státních i soukromých nemocnicích. Úřady práce hlásí 600 volných lékařských míst. V nemocnicích u slovenských hranic tvoří lékaři ze Slovenska třetinu lékařů, v ostatních nemocnicích pětinu. Podle LOK hrozí, že většina slovenských lékařů se vrátí do své země, protože se tam výrazně zvýšily platy zdravotníků. Tím se nedostatek lékařů ještě prohloubí.