Dráhy budou modernizovat jídelní vozy vyrobené v bývalé NDR

Praha - České dráhy zmodernizují šest jídelních vozů, které byly vyrobeny v roce 1984 ve východoněmeckém Budyšíně. Vozy čeká kompletní přeměna. Obnovy se dočká bistro, kuchyně i prostor pro cestující v první třídě. Na rekonstrukci vypsaly dráhy výběrové řízení, informoval mluvčí firmy Ondřej Kubala.

„V současné době je technická životnost vozů přibližně v polovině. Jejich interiér, především gastronomická část, však již neodpovídá současným požadavkům,“ řekl Kubala. Obnovené vozy by se měly vrátit na koleje v prosinci 2009, předpokládanou cenu rekonstrukce nechtěl Kubala s ohledem na tendr sdělit.

Východoněmecké vagony nyní jezdí jako součást vlaků InterCity a EuroCity. Českým drahám šestice vozů připadla při dělení československé federace. Podobnou modernizaci zrealizovali i Slováci, kteří získali větší část východoněmeckých vagonů.

Modernizací vzniknou takzvané bistrovozy, které považují zástupci drah za budoucnost železničního stravování. Místo velkoprostorových restaurací na kolejích se prý daleko více uplatní bistra, minibary a roznášková služba, aby se cestující nemusel kvůli lahvi piva prodírat celým vlakem. Podobné služby fungují například v pendolinech.

Podle ředitelky osobní dopravy ČD Luďky Hnulíkové to souvisí se zrychlováním železniční dopravy, kterou v posledním desetiletí zaznamenala celá Evropa. Jídelní vůz či bistro je nyní ve více než 70 vlacích Českých drah.