Sociální demokraté již podali návrh na hlasování o nedůvěře vládě

Praha - Předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek doručil šéfovi Poslanecké sněmovny Miloslavovi Vlčkovi návrh na hlasování o nedůvěře kabinetu Mirka Topolánka (ODS). Vlček by měl o termínu rozhodnout v nejbližších dnech. V kuloárech Lidového domu se hovoří o tom, že by se mělo hlasovat ve středu 22. října. Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek tuto informaci zatím nepotvrdil.

Sociální demokraté jsou přesvědčeni, že vyhrají krajské volby. Pokud ano, budou to, jak uvedli, považovat za zcela jasný mandát od lidí k tomu, aby se co nejdříve hlasovalo o nedůvěře nynější vládní koalici. ČSSD počítá s tím, že se k ní připojí nejen komunisté, ale také někteří nespokojení poslanci koaličních stran.

Pokud by se podařilo vládě nedůvěru vyslovit, pak by podle Paroubka mohla zemi do mimořádných voleb vést vláda odborníků. ČSSD neočekává vzhledem k současnému rozložení sil, že by se podařilo dohodnout politický kabinet. Sociální demokraté vylučují možnost velké koalice ČSSD a ODS.

Opozice má 96 hlasů, na nedůvěru je jich potřeba 101 

K vyslovení nedůvěry je potřeba nejméně 101 hlasů. Poslanecký klub ČSSD má 70 členů, frakce KSČM pak 26. Opozice má tedy 96 hlasů. V dolní komoře je šest nezařazených zákonodárců. Naposledy se k nim přiřadili Jan Schwippel a Juraj Raninec z ODS, kteří opustili nedávno klub své strany. S levicí občas hlasují i někteří vládní poslanci.

Návrh na vyslovení nedůvěry vládě může podat nejméně 50 poslanců. Šéf sněmovny musí k projednání svolat neprodleně schůzi dolní komory. Pokud by zákonodárci kabinetu Mirka Topolánka vyslovili nedůvěru, Česko by čekaly předčasné volby. V prvním pololetí příštího roku má přitom republika předsedat Evropské unii. Hašek již dříve uvedl, že by mohl vzniknout kabinet, který by sedmadvacítku důstojně vedl.

Poslanci v Poslanecké sněmovně Paralamentu České republiky, pohled ze sektoru Strany zelených
Zdroj: ČT24
Vydáno pod