Nová křižovatka zajistí plynulejší průjezd Českou Lípou

Česká Lípa - Plynulejší a bezpečnější průjezd městem zajistí nová okružní křižovatka, která se začíná stavět v České Lípě. Křižovatka Šluknovské a Sluneční ulice leží na hlavní silnici I/9 od Nového Boru na Prahu, po které denně projíždějí tisíce automobilů. Je navíc v místě, kde jsou nákupní centra, což dopravní situaci zhoršuje. Dopravní problémy ale křižovatka zcela nevyřeší, to udělá až obchvat, který dopravu odvede mimo město, řekl hejtman Petr Skokan.

Nová křižovatka přispěje k vyšší bezpečnosti provozu i chodců, hustému provozu ve městě ale podle hejtmana neuleví. Důležitější je proto pro Českou Lípu výstavba nového obchvatu. „Práce na něm by měly začít na sklonku letošního roku a bude to znamenat další možnost pro rozvoj města,“ řekl Skokan. Obchvat podle něj přispěje hlavně k vyšší bezpečnosti v dopravě, odkloní totiž provoz ze současné spojnice České Lípy a Nového Boru. Komunikaci, po níž denně projede až 15 000 automobilů, se kvůli častým nehodám přezdívá „silnice smrti“.

Výstavba kruhové křižovatky přijde na 19 milionů korun a financuje ji Ředitelství silnic a dálnic ČR. „Stavět se bude za provozu, motoristy čeká pouze částečné omezení dopravy, které by nemělo způsobit žádné velké komplikace,“ uvedl Dušan Drahoš, ředitel společnosti SaM silnice a mosty, která je dodavatelem stavby. Při rekonstrukci křižovatky se podle něj úprav dočkají i přilehlé silnice a ulice a přibude i komunikace pro pěší a nové osvětlení. Práce by měly skončit v polovině příštího roku.

Nová křižovatka za 30 milionů korun bude výchozím bodem přeložky silnice I/9. Do původní trasy se vrátí u Sosnové, kde by se měla začít už v listopadu stavět další mimoúrovňová křižovatka. Přijde na téměř 600 milionů korun. Obě křižovatky pak v budoucnu propojí zhruba 16 kilometrů dlouhá nová komunikace, která odvede dopravu mimo zástavbu v České Lípě.