Soud odebral pěstounům Rosnerovým dvě děti

Vyškov - Dva svěření chlapci byli dnes podle verdiktu Okresního soudu ve Vyškově odebráni z péče manželů Rosnerových. Michal a Patrik, s nimiž měla rodina největší výchovné problémy, jsou od nynějška v ústavní péči. Z rozhodnutí soudu zůstávají zbylé tři děti u pěstounů. Soud nad nimi však nařídil dohled.

Oběma manželům bylo dnešním verdiktem vyhověno. Mentálně postižené dívky Terezu, Růženu i svého vnuka Dominika si Blažena a Lubomír Rosnerovi přáli mít doma. Zejména mentálně postižené dívky jsou prý na pěstouny fixovány a odloučením od rodiny by trpěly, řekla Rosnerová. Soudce naopak zamítl návrh státní zástupkyně a sociální pracovnice ze slavkovského úřadu, aby znalci posoudili výchovné schopnosti Rosnerových.

Dnešní líčení vneslo jen málo do kauzy, v níž policie vyšetřuje údajné týrání v pěstounské rodině. Z posudků některých znalců vyplývá, že část svěřenců v rodině trpí syndromem týraného dítěte. Rosnerovi posudky odmítli. Popřeli také, že by děti nadměrně trestali. Připustili, že Michala možná někdy uhodili, avšak v situaci, která si toto řešení adekvátně zasloužila.

Vydáno pod