Žvýkání působí preventivně proti autonehodám

Praha - Před automobilovou nehodou může řidiče ochránit žvýkání. Tato aktivita totiž lépe okysličuje mozek, a ten se pak lépe soustředí. To je důležité zejména u řidičů. Vyplývá to z výsledků projektu, které dnes zveřejnilo Centrum pro výzkum žvýkání. Žvýkání také přispívá k péči o zuby, uklidnění psychiky, zahnání pocitu hladu nebo k omezení kouření.

Zatímco dříve bylo žvýkání považováno za společensky nevhodné, dnes je běžnou součástí života. Uvádějí to dvě třetiny respondentů výzkumu agentury STEM. Co je na žvýkání tak přitažlivé? Hlavní důvody jsou dva. Téměř polovina dotázaných se shoduje v tom, že žvýkání je zdravé. Třetina používá žvýkačky k osvěžení dechu. Nejčastěji žvýkají zástupci mladé generace.

„Doba se mění a lidé s ní, a tak i se žvýkáním ve společenských vztazích to může být dnes poněkud jinak,“ říká odborník na etiketu Václav Soldát. To potvrzují i další čísla z průzkumu - jednoznačně nejsilnějším dělícím kritériem v tom, zda někdo žvýká, nebo ne, je věk. Z generace od 18 do 29 let žvýká přes 90 procent lidí, mezi lidmi staršími 60 let necelá třetina.

I když se společnost na žvýkačky dívá o poznání lépe než před 20 lety, stále jsou situace, kdy je žvýkání zcela nevhodné. Patří sem zejména pohřby, televizní interview, návštěvy divadel či vernisáží. Žvýkání je naopak přípustné při práci, v kině nebo při sledování sportovního utkání.

„Žvýkání v průběhu dne je prospěšné. Osvěží vám dech, čímž zlepšuje vaši společenskou image. Obecně však platí, že vás při něm nesmí nikdo vidět,“ radí Soldát. Žvýkat bychom proto měli se zavřenými ústy, bez nelibých zvuků. Po rozbalení žvýkačky je dobré uschovat si obal, do kterého ji lze později schovat. Důležitá je odpovědnost vůči okolí. Žvýkačka po použití patří do koše, nikoli na zem.