Některé firmy poškozené požárem na Výstavišti zvažují žalobu

Praha - Některé firmy, které přišly o zisk kvůli čtvrtečnímu požáru Průmyslového paláce, nevylučují podání žaloby na firmu Incheba. Společnost, která má pražské Výstaviště v pronájmu, viní ze způsobení škody. Zástupci vystavovatelů zubařské techniky na veletrhu Pragodent dnes uvedli, že se nejdříve poradí s právníky a vyčkají reakce společnosti Incheba. Případným dalším postupem je podle nich hromadná žaloba. Incheba ve svém pátečním vyjádření prohlásila, že je připravena vystavovatele odškodnit.

Podle Petra Teringla z firmy Zásobování stomatologie v kritickém levém křídle, které padlo popelem, vystavovalo asi 60 firem. Všechny dohromady se zřejmě nedomluví. „Určitě ale nějaká koordinace v tomto případě bude,“ řekl Teringl. Jeho společnost počítá zatím s předběžnou škodou přes půl milionu korun. Zahrnuje zničené exponáty i zmařený zisk z výstavy.

Firmám vadí, že s nimi Incheba jako správce prostor zatím nekomunikovala. „Nikdo mě ještě nekontaktoval, což mě zaráží,“ řekl dnes René Janouch z přerovské firmy Janouch Dental. Jediným kontaktem tak zatím zůstává textová zpráva, v níž Incheba oznámila vystavovatelům zrušení akce kvůli požáru.

„Všechny vystavovatele budeme postupně kontaktovat s návrhem řešení vzniklé situace a náhrady škody,“ vzkázala v pátek na svých webových stránkách Incheba. Dodala, že se bude snažit vyjít vstříc všem svým partnerům, zároveň ale zdůraznila, že nenese zodpovědnost za způsobené škody. „V této souvislosti bylo všem vystavovatelům nabídnuto pojištění expozic, které ztráty na jejich majetku pokrývá,“ píše se ve vyjádření.

Vznik požáru: Policie prošetřuje tři verze, média spekulují o souvislosti s vraždou Václava Kočky mladšího

Objasnění příčin vzniku čtvrtečního požáru, který zničil levé křídlo secesního Průmyslového paláce na pražském Výstavišti, bude podle hasičů otázkou týdnů. Podle prvních odhadů oheň zničil majetek za miliardu korun, společnost Incheba uvedla, že areál Výstaviště pojistila částkou 2,5 miliardy korun.

Kriminalisté prověřují tři verze. Podle první by mohlo jít o nedbalost, podle druhé vznikl požár vlivem technické závady. Třetí verze počítá s úmyslným zapálením neznámým pachatelem.

Areál požárem zničeného západního křídla Průmyslového paláce stále prošetřuje tým policistů, hasičů a bezpečnostních expertů. Mluvčí pražské policie Iva Knolová dnes řekla, že se na místě odklízejí zbytky po požáru a hledají se jeho ohniska. Ohraničený areál budou odborníci prohledávat do neděle. V pondělí by měla podle Knolové převzít zodpovědnost za bezpečnost správcovská firma Incheba.

V médiích se objevily spekulace o možných souvislostech požáru s nedávnou vraždou Václava Kočky mladšího. Menší část levého křídla paláce měla v pronájmu úklidová firma Jana Kočky, bratra zavražděného. Dlouholetým asistentem ředitele Incheby je zase otec mrtvého Václav Kočka. Policie zatím o příčinách a okolnostech požáru nechce s ohledem na vyšetřování poskytovat bližší informace.

Průmyslový palác po ničivém požáru
Zdroj: ČT24