Paroubek je šťastný, Topolánek gratuloval vítězi

Praha - Krajské volby skončily jasným vítězstvím sociální demokracie. Šéf ČSSD Jiří Paroubek řekl České televizi, že je šťastný za výsledek. Podle něj voliči chtějí změnu. Předseda ODS Mirek Topolánek pogratuloval vítězi, nicméně připomněl, že v Česku dosud nikdy žádná strana nevyhrála volby do sněmovny a zároveň volby do krajských zastupitelstev.

Mapa České republiky je místo modré celá oranžová. „Jsem velice šťastný za výsledek sociální demokracie a musím poděkovat voličům, že šli k volbám,“ řekl ČT Paroubek. Předseda ČSSD zároveň prohlásil, že o případných koalicích budou sociální demokraté jednat v každém kraji zvlášť. Jednat prý budou jen s těmi partnery, kteří budou akceptovat cíle, které si stanovila ČSSD před volbami. Téměř jistě vyloučil možnost spolupráce ČSSD s ODS ve Středočeském kraji, kde proti hejtmanovi ODS Petru Bendlovi kandidoval David Rath. V Událostech pak řekl, že koalice s ODS je vyloučena skoro všude. Bylo by to prý nefér vůči voličům, když občanští demokraté volby prohráli.

ČSSD prosadila na středeční jednání sněmovny hlasování o nedůvěře vládě Mirka Topolánka. V této souvislosti Paroubek podotkl, že jedna z koaličních stran, zelení, byla v těchto volbách prakticky vymazána z politické mapy Česka. Podpora voličů této vládě je tedy podle něj tak malá, že si nedovede představit, jak chce tato vláda vládnout dál.

Hašek: Pokud budu hejtmanem, odejdu ze sněmovny 

Zatím není jisté, jak si sociální demokraté poradí s vítězstvím Michala Haška v Jihomoravském kraji. Hašek je totiž předsedou poslaneckého klubu ČSSD. „Ztrátu Michala Haška (ve sněmovně) si představit neumím,“ prohlásil Paroubek. Hašek ale řekl, že pokud se stane jihomoravským hejtmanem, z poslanecké sněmovny odejde.

Předseda ODS Mirek Topolánek přiznal porážku své strany. Vítězi pogratuloval, zároveň ale řekl, že se opakuje situace před čtyřmi lety, kdy vládla zemi sociální demokracie a ODS jako opozice drtivě vyhrála krajské volby. Tento trend vidí jako příčinu prohry. Topolánek také poděkoval voličům. Podle něj dnešní výsledky budou znamenat velké přemýšlení pro řadu funkcionářů v ODS. „Člověk musí umět vyhrávat i prohrávat a toto je porážka,“ řekl Topolánek ČT. „V politice není nikdy definitivně vyhráno, musíme se připravit na další souboje,“ dodal, čímž myslel hlavně druhé kolo senátních voleb.

Osobní odpovědnost za volby Topolánek zatím nevyvozuje. „Nemyslím si, že by mě někdo vyzval k osobní odpovědnosti, je ještě druhé kolo voleb, kde můžeme složit reparát,“ řekl. Podle něj bude pro lidi motivace právě oranžová mapa - při rozhodování mezi kandidátem ODS a ČSSD se přikloní k prvé variantě, aby zmírnili drtivé vítězstvíČSSD.

Zelení nebudou mít zřejmě ani senátora, ani zastupitele, Bursík je zklamaný

Předseda Strany zelených Martin Bursík je výsledkem krajských i senátních voleb je zklamán. Zelení totiž s největší pravděpodobností nezískají žádného zastupitele ani žádné senátorské křeslo. Příčina neúspěchu je podle Bursíka jasná - krajské volby se změnily na referendum o levici a pravici. „Doplatili jsme na to, že přišlo 40 procent voličů, zatímco při parlamentních to bylo 60. A podle všeho přišli lidé, které ta politika zlobí a přišli vhodit protestní hlas,“ dodal. Bursíka nejvíce mrzí, že zelení nebudou ovlivňovat regionální politiku.

KSČM a lidovci: Ani radost, ani zklamání

Komunisté jsou zklamáni z výsledků prvního kola senátních voleb, kde do druhého kola postoupila pouze Marta Bayerová ve Znojmě, naopak Eduard Matykiewicz, který obhajoval post v Karviné, vypadl. V krajských volbách pak mají o tři až čtyři procenta horší volební výsledek než před čtyřmi lety. „Máme ale větší počet hlasů, než v roce 2004,“ radoval se šéf komunistů Vojtěch Filip. Jsme připraveni na vyjednávání o koalicích, dodal.

Lidovci v krajských volbách uhráli o čtyři procenta horší výsledek než v roce 2004, v Senátu jim postupují tři kandidáti do druhého kola. Předseda strany Jiří Čunek uznal, že volby neskončily pro jeho stranu úspěchem, o rezignaci ale určitě neuvažuje. Podle něj skalní voliči KDU-ČSL dali straně hlas opět a teď je třeba dotáhnout senátní volby do konce. Prohra koaličních stran neznamená konec vlády, myslí si Čunek. Propad lidovců je v rámci těchto stran nejmenší.

  • Martin Bursík autor: René Volfík, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/476/47542.jpg
  • Předseda KSČM Vojtěch Filip autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/476/47548.jpg
  • Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/476/47552.jpg