Dopad řádění extremistů v Litvínově: čtyři zadržení, jeden obviněný

Litvínov (Mostecko) - Policie obvinila z výtržnictví jednoho ze čtyř v sobotu zadržených pravicových extremistů. Skupina přibližně tří set radikálů se snažila zaútočit na litvínovské romské sídliště Janov a přitom se třikrát střetla s policií. Obviněný muž zaútočil na náměstí Míru na policistu dlažební kostkou a vážně ho zranil v obličeji. Podle výsledků lékařské zprávy by mohl být obviněn i z útoku na veřejného činitele. Zraněný policista je už z nemocnice v domácím ošetřování.

Policisté po sobotní akci radikálů v noci na dnešek už nezaznamenali žádné další incidenty. Další ze čtyř zadržených je vyšetřován kvůli podezření z útoku na veřejného činitele, jeden kvůli výtržnictví a poslední je podezřelý z přestupku. Dva byli zadrženi v místní části Janov a dva na náměstí. Dalších šest lidí policie předvedla k podání vysvětlení, v jejich autech totiž našla zbraně. Akce pravicových radikálů v Litvínově a místní části Janov si vyžádala celkem dva zraněné, druhým byl jeden z radikálů.

Akce svolaná Dělnickou stranou měla být odpovědí na výpady Romů vůči členům hlídek takzvaných ochranných sborů této extrémně pravicové strany, kteří přijeli začátkem října do sídliště Janov monitorovat situaci. Zúčastnili se jí ale také příznivci Autonomních nacionalistů a Národního odporu. Starosta Litvínova Milan Šťovíček přitom již po projevech extremistů na náměstí tlumočil nařízení městského úřadu o zákazu akce a požádal o její rozpuštění.

Proti extremistům zasahovala policie hned třikrát. Nasadila proti nim i vodní dělo, radikálové na policisty útočili skleněnými lahvemi a kameny, snažili se napadnout i několik novinářů. Celé akce se zúčastnilo na 300 policistů, vlastnímu střetu bránila jízdní policie a několik desítek těžkooděnců. Při útocích radikálů bylo kameny poškozeno i několik aut.

Přípravy policistů na pochod extremistů
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK