Povolební vyjednávání v krajích začíná, Bendl by chtěl zůstat hejtmanem

Praha - Středočeští sociální demokraté dnes odpoledne odstartovali povolební vyjednávání s ODS a KSČM. Odstupující hejtman Petr Bendl (ODS) se sešel s lídrem vítězné ČSSD v tomto kraji, Davidem Rathem. Rath by byl pro menšinovou krajskou vládu s tolerancí ODS, Bendl má pak vlastní variantu - občanští demokraté by akceptovali většinu ČSSD v krajské radě výměnou za hejtmanství.

„Strana, která prohrála volby, si jistě nemůže myslet, že bude mít hejtmana kraje. To si myslím, že spíš byl vtip a my jsme to jako vtip brali,“ komentoval to možný nový středočeský hejtman David Rath. Pro komunisty je zase nepřijatelná tichá podpora menšinové vládě ČSSD, jsou slovy svého předsedy Filipa připraveni vstoupit do krajských koalic. Rath už plánuje například vyhlášení krajského referenda o americkém radaru, který má stát v Brdech.

Povolební jednání o koalicích se rozbíhají i v dalších krajích, například na Vysočině budou klíčovým tématem poplatky ve zdravotnictví. Jiří Běhounek (ČSSD) se nechal slyšet, že si dovede představit variantu velké koalice. Pokud by se dali dohromady sociální demokraté s lidovci, měli by pohodlnou většinu. Dosavadní hejtman kraje Miloš Vystrčil (ODS) řekl, že pro ně nepřipadá v úvahu spolupráce s komunisty.

Na Karlovarsku jsou rovněž otevřené možnosti koaliční spolupráce. Sociální demokraté budou jednat se všemi politickými stranami, tedy i s ODS. Pavel Ploc (ČSSD) prohlásil, že klíčová je změna statutu karlovarské nemocnice z akciovky na neziskové zařízení, což je v kraji velmi diskutované a problematické téma.

Na jihu Moravy výsledky hovoří jasně: žádná strana se neobejde bez ČSSD. S největší pravděpodobností se hejtmanem stane Michal Hašek, který se už dnes sešel s komunisty i ODS. Mluvit chtěl i s odstupujícím hejtmanem Stanislavem Juránkem (KDU-ČSL), setkání se ale nepodařilo uskutečnit. Hašek ho má v plánu v pondělí. Kromě toho už dříve prohlásil, že plánuje kontroly a revize hospodaření předchozího vedení.