V Chomutově zlevnili parkoviště

Chomutov - V Chomutově rozhodli o zlevnění jednoho z parkovacích stání v centru města. Úpravy vycházejí z analýzy systému parkování automobilů ve městě, který začal platit 1. února. Vedení města tak reaguje na připomínky motoristů, řekla novinářům primátorka Ivana Řápková (ODS).

Od pondělí platí řidiči v Libušině ulici za parkování deset korun za 12 hodin, původně byl poplatek stanoven na 20 korun za hodinu. „Ukázalo se, že hodinová sazba byla pro řidiče neakceptovatelná, místa zůstávala prázdná. Na druhé straně nedostačovala kapacita parkovacích míst v nedaleké Hálkově ulici. Přistoupili jsme proto k zařazení parkoviště v Libušině ulici mezi odstavné plochy s nižší sazbou,“ uvedla Řápková.

Kromě placení poplatků prostřednictvím parkovacích automatů město nabízí řidičům i parkovací karty. Rezidenční karty opravňují k parkování za zvýhodněnou cenu obyvatele vybrané lokality. Lidé ze samého centra města platí měsíčně 250 korun. Abonentní kartu za 600 korun si mohou koupit podnikatelé, kteří do centra zajíždějí. Za kartu pro přilehlé ulice zaplatí rezidenti 150 korun měsíčně. Při nákupu celoroční karty motorista zaplatí v centru města 2 000 korun, v přilehlých ulicích 1 000 korun.

Prvních úprav se parkovací systém dočkal už v polovině února, další zmírnění poplatků následovalo 1. dubna. Řidiči například nemusejí platit za parkování od sobotního poledne do pondělního rána.

V první etapě se město snaží vyřešit parkování v centru města a přilehlých ulicích. Později přijdou na řadu zbylé lokality včetně problémových panelových sídlišť, zatím zde řidiči platit za parkování nemusejí.

Odbor dopravy dosud vydal 1998 rezidenčních, abonentních a celoročních karet, ve městě eviduje více než 18 000 automobilů.