Michal Doktor: Rozpočet může být astronomický, neprojde-li prvním čtením

Praha – Poslanec vládní ODS Michal Doktor dnes uvedl, že pokud Poslanecká sněmovna neschválí rozpočet v prvním čtení, může ten kvůli pozměňovacím návrhům narůst do nedozírných výšin. Opoziční poslanec Miroslav Svoboda je ale přesvědčen, že se nic podobného nestane. Tím, že Poslanecká sněmovna v prvním čtení odmítla návrh rozpočtu, vrátila ho automaticky vládě k přepracování, domnívá se poslanec ČSSD.

„Úkolem opozice je vyjadřovat nedůvěru,“ uvedl Miroslav Svoboda. Hrozby, že stát bude muset vydat další miliardy kvůli poslaneckým pozměňovacím návrhům, považuje sociálnědemokratický poslanec za poplašné zprávy. „Nic děsivého se na nás neřítí, poslanci jsou zodpovědní,“ řekl Svoboda.

Michal Doktor naopak poukázal na to, že pokud by stát musel začít příští rok hospodařit podle rozpočtového provizoria, nemohl by čerpat evropské peníze. Neúspěch návrhu rozpočtu je tak podle vládního poslance neúspěchem celé politické reprezentace.

Dnešní hlasování také podle Doktora naznačilo, jaké je nynější rozložení sil v Poslanecké sněmovně: „Poslanecké sněmovně teď vládne koalice sociálních demokratů, komunistů a pana poslance Tlustého.“ Pomyslná koalice levicových stran s rebelujícím pravicovým poslancem se snaží prosadit také další zákony, které mohou ohrozit rozpočet, míní Doktor.

Přesto je poslanec ODS optimistický a je přesvědčen, že vláda ustojí zítřejší hlasování o nedůvěře, které iniciovala ČSSD. Miroslav Svoboda však Doktorův optimismus mírní a naznačuje, že je možné, že se situace vyvine odlišně od jeho představ.