Premiéru Topolánkovi důvěřuje jen čtvrtina občanů

Praha - Premiér Mirek Topolánek má důvěru pouze čtvrtiny občanů. Od doby, kdy se dostal do čela vlády ČR, je to nejhorší výsledek. Naopak nejdůvěryhodnějším ústavním činitelem zůstává prezident Václav Klaus, kterému věří téměř tři čtvrtiny dotázaných. Uvádí to aktuální průzkum agentury STEM.

Tři pětiny respondentů důvěřují předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému, kolem dvou pětin lidí věří šéfům parlamentních komor Přemyslu Sobotkovi (ODS) a Miloslavu Vlčkovi (ČSSD).

Důvěra v premiéra Mirka Topolánka klesla od ledna roku 2007 z 39 procent na současných 25 procent. Důvěra v předsedy sněmovny a Senátu i v předsedu Ústavního soudu zůstává stabilní. Z ústavních činitelů si v průzkumu výrazně polepšil jen Václav Klaus, jehož důvěryhodnost stoupla od června o devět procent.

Prezident ztratil v jarních průzkumech společnosti STEM zřejmě kvůli tomu, jak se před prezidentskou volbou vymezil vůči levicovým názorům a zahraničněpolitické orientaci, a to především u stoupenců KSČM (zhruba o 20 procentních bodů od loňského října) a ČSSD (o 15 procentních bodů). Naopak téměř absolutní důvěře se trvale těší u voličů ODS, vysoká je i důvěra v prezidenta mezi stoupenci KDU-ČSL. Prezidentovi spíše věří i příznivci Strany zelených.

Předseda vlády je důvěryhodný především pro stoupence ODS. Málo mu věří příznivci lidovců a jednoznačně ho odmítá opozice. Přemyslu Sobotkovi věří hlavně příznivci ODS a KDU-ČSL, věří mu rovněž
třetina stoupenců ČSSD. Naopak nejméně mu důvěřují voliči KSČM. Minimální počet lidí má názor na předsedu poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka, poměrně nevýrazný je i pro příznivce sociální demokracie. 

Průzkum se uskutečnil v době od 29. září do 7. října, zúčastnilo se ho 1245 respondentů.