Kraje připravují vracení poplatků v nemocnicích

České Budějovice – Jihočeský kraj bude některým lidem vracet všechny poplatky, které vydají za návštěvu v některé ze sedmi regionálních nemocnic. Počítá s tím Jiří Zimola, lídr jihočeské ČSSD, která vyhrála volby do krajského zastupitelstva. O investici, která Jihočechy ročně vyjde zhruba na 80 milonů korun, chce Zimola jednat již na prvním pracovním jednání zastupitelstva. K podobnému kroku se chystají také nová zastupitelstva ve Středočeském, Jihomoravském a Pardubickém kraji.

Poplatky by v jihočeských krajských nemocnicích podle místní ČSSD neměli platit především děti mladší 18 let, lidé s příjmy nižšími než je dvojnásobek životního minima a starobní ani invalidní důchodci. Poplatky by tito pacienti neměli platit ani v krajských lékárnách. „Můžeme to udělat i se zpětnou platností. Ti lidé si dnes mohou klidně brát lístky, proti kterým provádějí platbu, a na základě toho my jim to můžeme proplatit,“ uvedl Zimola.

Jak konkrétně by se měly platby vracet, není rozhodnuto. Podle Zimoly ale neexistuje jiný způsob než peníze dávat přímo pacientům. „Možné je třeba kontaktní místo přímo v nemocnicích. Nechceme lidem komplikovat život, aby chodili s paragonky někam na úřad,“ řekl Zimola.

Jiří Zimola již dříve ve funkci starosty Nové Bystřice zavedl opatření podobné tomu, které nyní připravuje pro celý Jihočeský kraj – radnice zpětně dává peníze vydané za lékařské služby dětem do 15 let.

Krajské nemocnice nejspíš zůstanou akciovými společnostmi. Zimola míní, že jejich převod zpět na příspěvkové organizace by mohl být složitý i finančně náročný. „Pokud bychom dostali garance, že akciové společnosti budou trvale v majetku kraje, nemusíme nezbytně nutně trvat na tom, aby byly retransformovány. Spíš hledáme, jaké pojistky by to mohly být a zda takovou jednu pojistku nemůže okamžitě zrušit zastupitelstvo, které vzejde z voleb třeba za čtyři roky,“ řekl.