Voliči ve druhém kole senátních voleb rozhodují o tom, zda si ODS udrží v Senátu většinu

Praha  - Občanští demokraté týden poté, co prohráli krajské volby na celé čáře, se v minulých dnech pokoušeli všemi možnými způsoby zajistit podporu pro své kandidáty ve druhém kole senátních voleb a ukázat tak sociální demokracii, že ještě nemá vyhráno. A ODS jde nyní o hodně. Voliči totiž dnes od 14:00 a v sobotu rozhodují převážně o tom, zda sociální demokracie, která vyhrála jak první kolo voleb do Senátu, tak zejména krajské volby, a to ve všech regionech, vyrovná senátní síly s ODS, nebo zda si občanští demokraté udrží většinu v horní komoře. Vládní většinu v senátu by neohrozilo ani absolutní vítězství sociální demokratů.

ČSSD má díky 25 finalistům naději získat v horní komoře 32 křesel, což bude i počet senátorů ODS v případě, že by žádný z jejích kandidátů nyní neuspěl. ODS obhajuje devět mandátů, tedy počet, který by jí samotné zaručil zachování minimální nadpoloviční většiny v horní komoře.

Topolánek doufá, že ODS získá minimálně 5 senátorů

Úspěchem ve druhém senátním kole by podle premiéra Topolánka bylo zastavení kyvadla doleva. „Já vám neumím říct počet senátorů, každopádně bych pokládal za velký neúspěch, kdyby ten počet našich zvolených senátorů poklesl pod pět,“ dodal Topolánek k nadcházejícím volbám s tím, že se však neodvažuje předvídat, jak to nakonec dopadne, zejména kvůli výsledkům krajských a senátních voleb. Nicméně doufá, že i přes mobilizaci sociálních demokratů voliči ODS ke druhému kolu přijdou.

Přímé duely ODS a ČSSD se odehrají v 19 obvodech

V případě i nejtěsnějšího výsledku, že socialisté vyhrají v deseti obvodech, mohou být alespoň částečně spokojeny obě strany. ODS spolu s ČSSD každopádně budou mít dál v obou komorách parlamentu většinu, která by jim umožnila prosadit ústavní změny. Nicméně vzhledem k přetrvávajícím vzájemným konfliktům a různorodému zaměření těchto stran je ale využití tohoto potenciálu za současné situace málo pravděpodobné.

ODS má ještě určitou šanci získat mandát na Znojemsku, kde stojí proti KSČM. Komunistům by vítězství zachovalo jejich tři křesla v jednaosmdesátičlenném senátu. ČSSD by mohla bodovat ještě ve zbývajících šesti obvodech, kde jsou jejími soupeři kandidáti KDU-ČSL, SNK ED a na Chebsku starosta Františkových Lázní Ivo Mlátilík jako nezávislý kandidát. Duely zástupců pravicových stran tentokrát volby nenabídly, zástupci ostatních seskupení, včetně vládní Strany zelených, se ve volbách neprosadili.

Na rozdíl od minulých voleb, kdy do druhého kola postoupilo 13 žen, je tentokrát mezi nejúspěšnějšími kandidáty pouze sedm žen včetně dvou současných senátorek. Ve všech obvodech jsou jejich soupeři muži.

ČSSD jíž jednoho senátora má, volí se tak jen ve 26 obvodech 

Finále senátních voleb se bude týkat 2,77 milionu voličů z 26 obvodů, tedy necelé třetiny území republiky. Na Karvinsku zůstanou volební místnosti v pátek i v sobotu zavřené, neboť lidé si tam už v prvním kole vybrali za příštího senátora Radka Sušila (za ČSSD). Volit do senátu přišlo minulý týden přes jeden milion lidí, tedy necelé dvě pětiny oprávněných voličů. Účast ve finále bývá nižší. Celkové výsledky hlasování by lidé mohli znát ještě v sobotu večer.

Volební místnosti se dnes otevřely ve 14:00 a voličům budou k dispozici až do 22 hodiny. V sobotu bude možné volit od 8:00 do 14:00. Od sobotních 14:00, kdy se uzavřou volební místnosti, bude možné sledovat výsledky voleb v rámci našeho volebního speciálu, případně na stránkách Českého statistického úřadu.

Milan Štěch a Stanislav Bernard
Zdroj: ČT24