Incheba dostala od pojišťoven první peníze za požár Výstaviště

Praha - Pojišťovny dnes vyplatily společnosti Incheba, která provozuje Výstaviště v Holešovicích, první zálohu na obnovu Průmyslového paláce. Informovala o tom mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová. Podle ní šlo o částku v řádech několika desítek milionů korun. Tyto prostředky jsou určeny na odklízecí práce, částečně také na sanaci a obnovu objektu.

„Uniqa obdržela od firmy Incheba potřebný doklad k vyplacení zálohy a obratem převedla na její účet první zálohu,“ uvedla Svobodová. Další výplata bude podle mluvčí záviset na vyšetřování pojistné události. 

Vyplacení zálohy dnes potvrdila také Renata Svobodová, mluvčí České podnikatelské pojišťovny, která se také podílí na pojištění Výstaviště. Incheba už dříve uvedla, že celý areál Výstaviště pojistila částkou 2,5 miliardy korun. Podle odhadů hasičů oheň zničil majetek až za miliardu korun. 

Levé křídlo Průmyslového paláce zachvátil před týdnem požár, který podle policie nejspíš způsobila technická závada. Oheň vznikl v jednom z výstavních stánků na veletrhu zubařské techniky Pragodent. Ve stánku byly hořlavé spreje určené k čištění zařízení zubařské ordinace, které v ohni explodovaly, a přispěly tak k rychlému šíření požáru. Z levého křídla budovy zůstala jen část obvodových zdí. Vyšetřování příčin požáru paláce bude trvat ještě několik týdnů, podle pojišťoven ale výsledky nebudou mít na vyplacení pojistky vliv.

Hlavní město v dodatku o pronájmu Výstaviště, který tento týden schválila městská rada, požaduje, aby společnost Incheba palác do dvou let dostavěla. Měla by na to použít veškeré peníze z pojistky a zbytek případně doplatit ze svého. Podle mluvčího Incheby Radovana Ježoviče vedení společnosti s městem jedná, dodatek zatím podepsán nebyl.

Vydáno pod