Den po volbách: ČSSD chce jiného šéfa Senátu, ODS se bude radit

Praha - Po podzimních volbách mluví vládní i opoziční strany o změnách. O výsledcích voleb, možných změnách ve vedení strany i v koaličním kabinetu budou špičky ODS jednat na dnešním večerním grémiu. Podle prvního místopředsedy Pavla Béma by strana měla zvážit svolání mimořádného kongresu. Krajským představitelům se ale myšlenka nezamlouvá. Na změny se chystá i Jiří Paroubek (ČSSD). Podle serveru iHned.cz chce v čele Senátu místo Přemysla Sobotky (ODS) Petra Pitharta (KDU-ČSL).

Předseda Senátu by měl být z nějaké středové formace, vysvětlil předseda nejsilnější opoziční strany. Pitharta, který v čele horní komory parlamentu už dvakrát byl, vidí jako vhodného kandidáta. Ke změně ale potřebuje sehnat ještě dva hlasy od nezávislých senátorů.

Před ODS je mnoho otazníků

O personálních změnách se hovoří i uvnitř ODS. Na kongresu nejspíše dojde k souboji o vedení občanských demokratů mezi Mirkem Topolánkem na jedné straně a Pavlem Bémem a Petrem Bendlem na straně druhé.

„My chceme nabídnout řešení a chceme dát dohromady schopný tým lidí, který povede ODS k parlamentním volbám za dva roky,“ říká hejtman Středočeského kraje Bendl. Pražský primátor Bém ho doplňuje: „Je důležité, aby dál mohla fungovat proreformně nastavená vláda a aby Česká republika prošla důstojně a s respektem českým předsednictvím EU.“

Řádný kongres ODS má být v prosinci. Pavel Bém ale mluví o možném dřívějším termínu, pro jeho stanovení by chtěl ovšem podporu celé strany. Navíc svolat kongres dříve musí podle něho předseda strany Mirek Topolánek.

Kde jsou vítězové, jsou i poražení…

Jiří Paroubek zase mluví o uspíšení parlamentních voleb. Konat by se podle něho mohly zároveň s volbami do Evropského parlamentu. V krajských a senátních vyhrála ČSSD na celé čáře.

Volební úspěch slaví po včerejšku také komunisté. Podařilo se jim obhájit senátorské křeslo ve Znojmě. Neuspěli ale křesťanští demokraté - v horní komoře nezískali ani jedno křeslo. Stejně dopadlo Sdružení nezávislých kandidátů - Evropští demokraté.

Volební „nej“:

  • S největším náskokem porazila svého soupeře ve Znojmě Marta Bayerová (KSČM); v druhém kole ji hlas dalo téměř 70 % voličů
  • Nejtěsnějším rozdílem vyhrála Hana Doupcová v Uherském Hradišti; voliči ji odevzdali o 590 hlasů víc než Josefu Vaculíkovi (KDU-ČSL)
  • Nejvíc lidí přišlo k volebním urnám na Královéhradecku - přes 38 %
  • Nejméně lidí volilo na Chebsku - 24 % voličů
Senát
Zdroj: ČT24