V listopadu bude neprůjezdný Vyšehradský tunel

Praha - Během plánované opravy Vyšehradského tunelu budou v Praze velká dopravní omezení. Rekonstrukce začne už příští pondělí a během měsíční opravy zůstane tunel zavřený pro auta i tramvaje. Jen chodci budou smět tunelem procházet normálně. Dopravní podnik chystá náhradní hromadnou dopravu pomocí lodí a autobusů a na řidiče čekají objížďky. Rekonstrukce měla původně proběhnout už v létě, kvůli opravě tramvajové trati v Modřanech ji ale dopravní podnik odložil.

Víc než sto let starý Vyšehradský tunel prošel zatím jen dvěma rekonstrukcemi tramvajové trati, a to v roce 1975 a 1982. Ke třetí rekonstrukci se přidá oprava plynovodu a vodovodu, které tady procházejí. Od 3. listopadu bude tunel čtyři týdny mimo provoz.

Objízdná trasa povede přes severojižní magistrálu. Řidiči budou moci využít i cestu přes Nuselské údolí. Plány pro náhradní trasy už připravil i pražský Dopravní podnik. Uzavírku budou objíždět především autobusy, ale také lodě. „Tramvajovou dopravu nahradí také tři motorové lodě, které budou zajišťovat tramvajové kapacity mezi podolským přístavištěm a Výtoní,“ říká ředitel odboru dopravy Jan Heroldek.

Lodě posloužily už při poslední uzavírce Vyšehradského tunelu v roce 1982. Tehdy byl zavřený celé tři měsíce. A stejně jako dnes, i tehdy se uvažovalo o jeho rozšíření.

Návrhy na rozšíření nebo vybudování mostu kolem skály ale nikdy neprošly. Vyšehrad je totiž památkově chráněný a další zásahy do skály by podle památkářů výrazně ovlivnily jeho vzhled.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/493/49245.jpg
  • Objížďky Vyšehradského tunelu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/493/49247.jpg