Na Karlovarsku se opět otřásla zem, zatím nejsilněji

Nový Kostel (Chebsko) - Karlovarský kraj dnes kolem deváté ráno opět zasáhlo zemětřesení s pravděpodobným epicentrem u Nového Kostela na Chebsku. Podle všeho jde o dosud vůbec nejsilnější otřesy, které možná přesáhnou čtvrtý stupeň Richterovy škály. Ohlásilo se po přibližně týdenní pauze, která uběhla od posledních otřesů.

Otřesy půdy pocítili lidé nejen na Chebsku, ale rovněž na Sokolovsku a Karlovarsku. Podle svědků byly tyto otřesy nejsilnější. Doprovázel je velký hukot, všechno se chvělo, původní praskliny ve zdech se ještě zvětšily. „Seděl jsem zrovna u počítače a najednou se začal třást monitor, dunět v topení a pak se zhouplo křeslo. Bylo to nepříjemné,“ popsal své pocity Pavel Šedivý z Nejdku na Karlovarsku. Obdobné situace prožívali také lidé v Sokolově a na dalších místech.

Otřesy trápí Chebsko už poněkolikáté. Síla předchozích zemětřesení se také pohybovala kolem čtyř stupňů Richterovy stupnice. Materiální škody lidí nejsou značné, místní trápí hlavně psychické problémy. Žijí totiž v neustálém strachu, kdy se další zemětřesení ohlásí. „Čím déle to trvá, tím méně lidí je ochotno uvěřit tomu, že to je banalita, a více lidí je naopak přesvědčeno, že by to mohl být průšvih,“ řekl už dříve psycholog Karel Moravec.

Kvůli opakovaným otřesům v regionu popraskaly domy. Například na pojišťovnu Kooperativa se s takovým problémem obrátil největší počet lidí za posledních pět let. 

Podle dostupných údajů byla nejsilnější zemětřesení v poslední době na Chebsku zaznamenána v letech 1903 a 1908, kdy otřesy dosahovaly asi pěti stupňů. Na přelomu let 1985 a 1986 pak zemětřesení v oblasti dosahovalo asi 4,6 stupně. Některé zdroje uvádějí až 4,9 stupně. Letošní otřesy měly své maximum zatím kolem 4,1 stupně Richterovy škály. 

Vydáno pod