Poslanci zahájí bitvu o radar

Praha - Týden po hlasování o nedůvěře vládě čeká Poslaneckou sněmovnu nejspíš další politická bitva. Poslanci, kteří budou pokračovat v říjnové schůzi, by totiž měli zahájit projednávání dvou smluv s USA, o radaru v Brdech a o pobytu amerických vojáků v Česku. Přímý přenos ze sněmovny bude od 9:00 hod. (resp. podle aktuálního zařazení na pořad schůze) vysílat zpravodajský kanál ČT24.

Zda se skutečně budou zákonodárci radarem zabývat, není vůbec jisté. Vládní koalice totiž může mít s prosazením smluv problémy, neboť ve volbách úplně propadla. Topolánkův kabinet má v dolní komoře jen křehkou většinu, s prosazováním zákonů jí totiž pomáhají přeběhlíci. Volební triumf tentokrát slavila ČSSD, ODS v krajských i senátních volbách utrpěla porážku a neuspěli ani vládní lidovci a zelení.

Smlouvy o radaru ještě nejsou pevně zařazeny do programu  

Projednávání dvou česko-amerických smluv o radaru se tak zřejmě může odehrát ve vypjaté povolební atmosféře. Otázkou tudíž je, zda se koalici vyplatí v takové situaci se smlouvami do sněmovny jít.

Aby na dokumenty o základně a o podmínkách pobytu vojáků USA na českém území došlo, musel by některý z poslanců hned ráno navrhnout jejich pevné zařazení do programu. Zda tak učiní některý z poslanců ODS, vedení poslaneckého klubu občanských demokratů dosud nepotvrdilo. Zelení se již dřív nechali slyšet, že by se smlouvy měly schvalovat až po nástupu nového amerického prezidenta. Prezidentské volby se v USA uskuteční 4. listopadu. ČSSD a komunisté požadují o radaru referendum.

Socialisté se už minulý týden pokusili svrhnout Topolánkův kabinet. Vyvolali hlasování o nedůvěře vládě, ale neměli dostatek hlasů. Podle vedení sociálních demokratů voliči vzkázali politikům, že současnou vládu nechtějí. ČSSD proto volá po její demisi a po předčasných volbách.

Na programu má být trestní zákoník či komise o stravenkách

Sněmovna by se měla zabývat novým trestním zákoníkem, který mimo jiné zavádí možnost domácího vězení a řadí mezi trestné činy slídění. Zpřísňuje třeba i tresty za týrání zvířat. Zákonodárci by mohli projednávat také novelu takzvaného protikuřáckého zákona. Někteří poslanci se tak chtějí pokusit navrhnout úplný zákaz kouření v restauracích. Dolní komora by měla hlasovat i o tom, jestli budou strážníci dál měřit rychlost a vybírat za její překročení pokuty.

Sněmovna by měla znovu rozhodovat o zřízení vyšetřovací komise ke stravenkám. Komise by měla zjistit, proč loni při projednávání vládní reformy daňové zvýhodnění u stravenek zůstalo. Pokud by poslanci komisi podpořili, otevřeli by cestu novele o daních z příjmu, která daňové výhody u stravenek ruší. Začátkem roku s ní přišli poslanci ODS v čele s premiérem. Opozice tehdy prosadila usnesení, které projednávání normy zablokovalo do doby, než vznikne komise.

  • Vojenský areál Brdy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/323/32281.jpg
  • Kouření v restauracích a barech autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/339/33845.jpg
Vydáno pod