ČSSD, Starostové a SOS se dohodli v Libereckém kraji na koalici

Liberec - ČSSD, hnutí Starostové pro Liberecký kraj a Strana pro otevřenou společnost (SOS) se dnes domluvily, že vytvoří v Libereckém kraji koalici. Dohodly se i na rozdělení míst v devítičlenné krajské radě. ČSSD získá čtyři křesla a funkci hejtmana, Starostové pro Liberecký kraj tři křesla a Strana pro otevřenou společnost dvě křesla.

Po krajských volbách mají celkem 25 zastupitelů z 45, ČSSD patří 15 mandátů, Starostům sedm a SOS tři. „Koaliční smlouva ale ještě není podepsaná. Ve čtvrtek se sejdeme na dalším jednání a začneme řešit, komu připadnou jednotlivé resorty. Pracujeme i na programovém prohlášení, názorové rozdíly mezi námi již téměř nejsou. Otevřené zůstává pouze zrušení poplatků ve zdravotnictví. Musí se opírat o zákony a nesmí jít proti nim,“ konstatoval Eichler.

Zrušení poplatků, které jsou součástí vládní reformy, požadují v krajích sociální demokraté. „Spolupráce je pro všechny tři partnery jediným rozumným východiskem z výsledků krajských voleb. Naše koalice má největší potenciál, aby naplnila očekávání voličů, že ve fungování kraje nastanou změny,“ prohlásil lídr Starostů pro Liberecký kraj Martin Půta.

Dohodu s ČSSD a Starosty pro Liberecký kraj potvrdila novinářům jednička na kandidátce SOS Lidie Vajnerová. Současnou, dosluhující koalici tvoří v Libereckém kraji ODS a ČSSD. Podle Eichlera v ní ale sociální demokraté nehráli vždy důstojnou roli. ČSSD před nedávnými krajskými volbami odmítla předem koalici s ODS. Do krajského zastupitelstva se po volbách dostali ještě občanští demokraté s 12 mandáty a komunisté s osmi.