U Nového Boru další vážný střet auta s vysokou zvěří

Nový Bor (Českolipsko) - Na frekventované silnici I/9 mezi Novým Borem a Svorem není srážka s vysokou zvěří ničím výjimečným. Při poslední nehodě vběhla laň před Peugeot 405 a náraz ji odhodil do protisměru na střechu Renaultu Kangoo. Řidička Peugeotu i motorista v Renaultu vyvázli bez zranění. Škoda na obou vozidlech však dosáhla 220.000 korun. Dnes to řekla českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková.

„Vysoká zvěř se na lesním úseku silnice mezi Novým Borem a Svorem objevuje často a je pro řidiče hodně nebezpečná,“ dodala Baláková. Loni v únoru zemřel mezi Novým Borem a Svorem po srážce s jelenem řidič osobního auta. Letos v zimě se tam s jelenem střetl Ford. Škoda na autě se pohybovala okolo 200.000 korun.

Vysoká zvěř sestupuje do nižších poloh z Lužických hor a mezi Novým Borem a Svorem přechází komunikaci I/9, po níž motoristé jezdí velmi rychle. Povolených 90 kilometrů v hodině překračují někteří z nich o desítky kilometrů.

Jeleny a laně lákají do údolí plodiny na polích. V největším nebezpečí se ocitají řidiči brzy ráno, kdy se vysoká zvěř vrací z pastvy zpátky do hlubokých lesů. Na cestu se vydává také za soumraku a po setmění. Rizikové místo se nachází také u Bílého Kostela na Liberecku, kam sestupuje vysoká zvěř z ještědského hřebenu. Chodí stále stejným koridorem.

Při projíždění zatáčky dostal slovenský řidič smyk a vjel do protisměru, kde sjel z vozovky a narazil do dvou pařezů.
Zdroj: Policie ČR/www.mvcr.cz