O vydání slovenského vraha Roháče má zájem Slovensko i Maďarsko

Praha - O vydání mezinárodně hledaného Slováka Jozefa Roháče, kterého v pondělí v Praze chytili čeští policisté, má zájem Maďarsko i Slovensko. Budapešť Roháčovi hrozí za několikanásobné zabití a nelegální držení výbušnin doživotím. Podle slovenských serverů usilují o Roháčovo vydání i slovenští policisté, kteří jej chtějí využít k vyřešení nevyjasněných kauz.

Jozef Roháč, přezdívaný čistič slovenského podsvětí, se v Česku skrýval sedm let. Na Slovensku čelil obvinění, že spolu s Imrichem Oláhem zavraždil policistu Róberta Remiáše. Ten byl spojkou někdejšího příslušníka Slovenské informační služby, který se rozhodl promluvit k případu únosu syna prezidenta Kováče. Do celého případu byl zapleten i tehdejší šéf slovenské tajné služby Ivan Lexa.

Česká policie jej dopadla při spáchání dopravního přestupku. Díky eurozatykači má zamířit do Maďarska, čeká se ale na doplnění formalit. „V současné době je Roháč v předběžné vazbě a Maďaři mají 60 dní na to, aby dodali všechny potřebné materiály,“ informoval mluvčí Městského soudu v Praze Petr Kulawiak. Jde především o originály dokumentů z tamního stíhání, české justici totiž pouze evropský zatykač na vydání zatčeného nestačí. Roháč je zatím v pankrácké vazební věznici.

Slovenští kriminalisté nyní přemýšlejí o tom, jak by jim Roháč mohl pomoci v dořešení neuzavřených kauz. „V první řadě je věcí vyšetřovatelů, kteří na kauzách pracují, v případě potřeby vyslechnout Roháče jako svědka - prostřednictvím právní pomoci Maďarska,“ informoval mluvčí Krajské prokuratury v Bratislavě René Vaněk.

Podle informací slovenských médií dokonce policisté také chtějí usilovat o Roháčovo vydání do své země. Česká strana ale o ničem takovém neví. „Nemáme zprávy, že by slovenské úřady měly o vydání zájem, nebyl vydán ani evropský zatýkací rozkaz ze strany Slovenska,“ uzavřel Kuwaliak.

Bratislava
Zdroj: ČT24/Vratislav Maňák