Na jihu Čech se zřítila věž s hnojivem. Dva lidé zemřeli

Omlenice - Dva lidské životy si vyžádalo zřícení ocelové věže se zemědělským hnojivem v obci Omlenice na Českokrumlovsku. Z nádrže uniklo kolem 1 000 metrů krychlových dusíkatého hnojiva. Pak se konstrukce zhroutila a její trosky pohřbily dva lidi. Při neštěstí se ještě další dva lidé zranili. Na místo vyjela i osádka chemického zásahového automobilu a chemického kontejneru. Na místě zasahovali záchranáři a deset hasičských vozů. Odstraňování následků nehody potrvá pravděpodobně do půlnoci. Lidé z blízké vesnice nejsou chemikáliemi ohroženi.

Neštěsí se stalo po druhé hodině odpoledne. Podle redaktora ČT Petra Šuleře se nehoda stala ve specializovaném skladu asi pět set metrů od vesnice. Čtyři zaměstnanci doplňovali do věže hnojivo. Tlakem tekutiny se zřejmě uvolnil poškozený plášť věže. Z prasklé nádrže se tekuté dusíkaté hnojivo vylilo do jímky a pak se rozlilo okolo celého zásobníku a na blízkou komunikaci. Poté se zhroutila celá nádrž.  Dva lidé stačili utéct, další dva ale věž zavalila.

Dva pracovníky, kteří utrpěli smrtelná poranění, museli z konstrukce jímky vyprostit hasiči. Zemřeli následkem poranění a otravou dusíkatými hnojivy. Třetího muže se středně těžkými poraněními končetin a trupu převezla sanitka do českokrumlovské nemocnice. Čtvrtý muž, který utrpěl těžká poranění, přepravil vrtulník na traumatologické centrum nemocnice v Českých Budějovicích.

Hasiči museli hnojivo odčerpat do nádob určených pro chemikálie a to, které bylo již uniklé, rozředit vodou. Pak následovala sanace zasažené půdy a zabezpečení konstrukce zhroucené věže, aby nedošlo k dalšímu pádu.

Příčina neštěstí není zatím známá, nádrž totiž prošla před 14 dny generální opravou. Událost hasiči oznámili Inspekci životního prostředí.