Nové policejní motocykly budou značky Yamaha

Praha - Nové policejní motocykly budou značky Yamaha. Prozradil to dnes ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Podle mluvčí policejního prezidia Petry Srnkové ve výběrovém řízení na dodávku 70 strojů uspěla společnost Yamaha Motor Czech, v současnosti se připravuje kupní smlouva. Podle původního záměru chtěla policie za motocykly zaplatit přibližně 41 milionů korun bez daně z přidané hodnoty.

„Očekávám, že nový šéf dopravní policie s pomocí nových aut a motorek zatočí s piráty na silnicích, jinak by tendry neměly smysl,“ řekl Langer. Policejní prezident Oldřich Martinů dodal, že již byl vybrán nový ředitel dopravní policie, výsledky konkurzu prý ale budou zveřejněny až příští středu. Posledním šéfem dopravní policie byl Martin Červíček, který začátkem října nahradil Petra Želáska v čele pražské policie.

Výběrové řízení na nákup 70 motocyklů vyhlásila policie v červnu, do tendru se ovšem žádná firma nepřihlásila. Policie pak bez uveřejnění oslovila čtyři firmy - vedle YMC ještě společnosti Honda Česká republika, Suzuki Motor Czech a dodavatele motocyklů BMW AuTec Group, uvedla Srnková s tím, že nabídka YMC byla vyhodnocena jako nejlepší. Policii tak má podle mluvčí dodat 19 strojů o objemu válců 1 300 centimetrů krychlových, zbylých 51 motocyklů má být slabších.

Policisté chtěli podle dřívějších informací koupit 70 strojů vybavených měřiči rychlosti - chtěli 51 kusů o objemu válců minimálně 600 centimetrů krychlových, dalších 19 motocyklů mělo mít minimální obsah motoru 1 100 centimetrů krychlových. Dodavatel by měl také zaškolit 140 policistů v bezpečné jízdě a používání přístrojů.

Všechny stroje mají být v nových policejních barvách a musí být schopné dosáhnout maximální rychlosti alespoň 180 kilometrů v hodině. Mají jezdit především po dálnicích a rychlostních komunikacích, slabší stroje by měly vypomáhat i jinde. Nové motocykly mají doplnit 40 silných strojů značky Honda, které policie zakoupila loni.